Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielu osób śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto, aby było smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jajka w cieście francuskim nie zajmą ci dużo czasu, a wykonując większą porcję, uzyskasz pyszne, pożywne śniadanie dla całej rodziny. Jeśli nie lubisz mocno ściętych jajek, za to uwielbiasz rozpływające się żółtko, wbij jajko do tostu w połowie czasu jego pieczenia.
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 455
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 79
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 153
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 455
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 79
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 153
Składniki
Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i potnij je na 8 równych kawałków. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp solą. Ułóż każdy kwadrat ciasta w natłuszczonej foremce do muffinek lub kokilce.
Na fragmentach ciasta francuskiego ułóż po plasterku szynki lub boczku. Równomiernie posyp drobno startym serem, pozostawiając miejsca (wgłębienie) na wbicie jajka. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 10-15 minut, aż brzegi ciasta zaczną się rumienić.
Po tym czasie wyjmij blaszkę, grzbietem łyżki lekko wgnieć środek ciasta i wbij jajko w każde zagłębienie. Dopraw solą i mielonym, czarnym pieprzem.
Ponownie wstaw do pieca na około 10 minut, aż białka jajek się zetną, a ciasto będzie złociste. Wyjmij jajka w cieśnie z piekarnika, udekoruj kiełkami lub szczypiorkiem i od razu podawaj.