Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka w cieście piwnym to ciekawy sposób na urozmaicenie klasycznych jajecznych potraw na wielkanocny stół. Inspiracją dla tego dania jest street food pochodzący z Filipin, jednak w tej wersji używa się piwa zamiast wody. Dzięki temu przystawka zyskuje ciekawego i głębokiego, lekko goryczkowatego smaku. Jako dodatek możesz podać ocet z przyprawami albo sos sojowy. Świetnie pasuje także chili. Smażyć można nie tylko jajka kurze, ale także przepiórcze.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 104
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 56
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16019
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 163
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 664
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 104
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 56
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16019
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 163
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 664
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i obtocz dokładnie w skrobi ziemniaczanej. Odłóż na bok. W misce połącz ze sobą mąkę, sól i pieprz. Wlej delikatnie piwo. Odczekaj, aż piana opadnie i łagodnie wymieszaj całość łyżką. Jajka włóż do miski i pokryj je przygotowanym ciastem.
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej do temperatury 170 st. Celsjusza. Smaż jajka na głębokim tłuszczu do momentu aż panierka będzie chrupiąca. Wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniki papierowe. Jajka w cieście piwnym podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się tu zwykły ocet jabłkowy z przyprawami.