Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka w cieście piwnym to ciekawy sposób na urozmaicenie klasycznych jajecznych potraw na wielkanocny stół. Inspiracją dla tego dania jest street food pochodzący z Filipin, jednak w tej wersji używa się piwa zamiast wody. Dzięki temu przystawka zyskuje ciekawego i głębokiego, lekko goryczkowatego smaku. Jako dodatek możesz podać ocet z przyprawami albo sos sojowy. Świetnie pasuje także chili. Smażyć można nie tylko jajka kurze, ale także przepiórcze.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2495
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5230
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 188
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2495
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5230
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 188
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i obtocz dokładnie w skrobi ziemniaczanej. Odłóż na bok. W misce połącz ze sobą mąkę, sól i pieprz. Wlej delikatnie piwo. Odczekaj, aż piana opadnie i łagodnie wymieszaj całość łyżką. Jajka włóż do miski i pokryj je przygotowanym ciastem.
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej do temperatury 170 st. Celsjusza. Smaż jajka na głębokim tłuszczu do momentu aż panierka będzie chrupiąca. Wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniki papierowe. Jajka w cieście piwnym podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się tu zwykły ocet jabłkowy z przyprawami.