Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka w cieście piwnym to ciekawy sposób na urozmaicenie klasycznych jajecznych potraw na wielkanocny stół. Inspiracją dla tego dania jest street food pochodzący z Filipin, jednak w tej wersji używa się piwa zamiast wody. Dzięki temu przystawka zyskuje ciekawego i głębokiego, lekko goryczkowatego smaku. Jako dodatek możesz podać ocet z przyprawami albo sos sojowy. Świetnie pasuje także chili. Smażyć można nie tylko jajka kurze, ale także przepiórcze.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 59
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 632
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 62
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 59
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 632
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 62
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i obtocz dokładnie w skrobi ziemniaczanej. Odłóż na bok. W misce połącz ze sobą mąkę, sól i pieprz. Wlej delikatnie piwo. Odczekaj, aż piana opadnie i łagodnie wymieszaj całość łyżką. Jajka włóż do miski i pokryj je przygotowanym ciastem.
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej do temperatury 170 st. Celsjusza. Smaż jajka na głębokim tłuszczu do momentu aż panierka będzie chrupiąca. Wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniki papierowe. Jajka w cieście piwnym podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się tu zwykły ocet jabłkowy z przyprawami.