Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka w cieście piwnym to ciekawy sposób na urozmaicenie klasycznych jajecznych potraw na wielkanocny stół. Inspiracją dla tego dania jest street food pochodzący z Filipin, jednak w tej wersji używa się piwa zamiast wody. Dzięki temu przystawka zyskuje ciekawego i głębokiego, lekko goryczkowatego smaku. Jako dodatek możesz podać ocet z przyprawami albo sos sojowy. Świetnie pasuje także chili. Smażyć można nie tylko jajka kurze, ale także przepiórcze.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3704
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 897
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34197
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 547
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3704
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 897
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34197
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 547
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i obtocz dokładnie w skrobi ziemniaczanej. Odłóż na bok. W misce połącz ze sobą mąkę, sól i pieprz. Wlej delikatnie piwo. Odczekaj, aż piana opadnie i łagodnie wymieszaj całość łyżką. Jajka włóż do miski i pokryj je przygotowanym ciastem.
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej do temperatury 170 st. Celsjusza. Smaż jajka na głębokim tłuszczu do momentu aż panierka będzie chrupiąca. Wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniki papierowe. Jajka w cieście piwnym podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się tu zwykły ocet jabłkowy z przyprawami.