Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapomniane danie z PRL-u, czyli jajka w sosie koperkowym. Podane z gotowanymi ziemniakami stanowiły sycący obiad dla całej rodziny. Sam proces przygotowania sosu zajmie Wam dosłownie chwilę. Zobaczcie, jakie to proste!
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 169
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 74
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 169
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 74
Składniki
Jajko opłucz. W rondelku nastaw wodę, dodaj odrobinę soli. Kiedy woda zacznie się gotować wkładaj delikatnie łyżką po jednym jajku. Jajka gotuj na twardo (przez około 10 minut na średniej mocy palnika).
Koperek drobno poszatkuj.
W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę. Składniki energicznie mieszaj. Następnie wlej bulion. Wywar zagotuj i odstaw go do delikatnego przestygnięcia. Dodaj śmietankę i posiekany koperek. Sos ponownie doprowadź do wrzenia.
Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokój na ćwiartki i polej ciepłym sosem. Jajka w sosie koperkowym podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.