Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka na twardo w sosie koperkowym to dla wielu smak dzieciństwa. Mocno kojarzą się z domowym obiadem u babci albo barami mlecznymi z czasów PRL-u, które chętnie je serwowały. To tania i prosta do zrobienia potrawa, która jest lekka i ma pyszny smak.
W czasach PRL-u jajka w sosie koperkowym były jednym z najpopularniejszych obiadów lub przekąsek po pracy. Można było je kupić w każdym barze mlecznym, ale równie często gotowały je mamy i babcie. Na talerz trafiały też przeważnie młode ziemniaki lub pieczywo, które czyniły potrawę bardziej sycącą. Dlaczego jajka w sosie koperkowym były hitem PRL-u? Przede wszystkim ze względu na dostępność i niską cenę produktów, z których przyrządzało się to proste danie. Co więcej, jajka były cennym źródłem białka, w czasach, gdy mięso było towarem luksusowym. Nic dziwnego, że często stanowiły główny posiłek w ciągu dnia.
Przepis na jajka w sosie koperkowym nie jest trudny i można wykorzystać go o każdej porze dnia - na śniadanie, lunch czy kolację. Najlepiej smakują jednak jako lekki i świeży, wiosenny obiad. Jajka ugotowane na twardo, polane aromatycznym sosem koperkowym, warto podać w towarzystwie ziemniaków okraszonych masłem i świeżym koperkiem. Do wersji obiadowej pasuje też kasza, która pochłonie sos i dobrze zbalansuje wyrazisty smak jajek. Z kolei na kolację czy szybką przekąskę sprawdzi się już duża kromka chleba. Stwórz pyszną i ciepłą grzankę, na której ułożysz jajka i przykryjesz je aksamitnym sosem.
Jak zrobić sos koperkowy do jajek na twardo? To właśnie on jest sekretem tego dania. Powinien być delikatny i kremowy, ale jednocześnie z wyczuwalną, wyraźną nutą świeżego koperku. Przyrządzenie sosu koperkowego nie sprawi zbyt dużo trudności. Na początku poszatkuj drobno koperek. W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Zalej bulionem, przemieszaj i zagotuj. Odstaw do przestygnięcia, zahartuj śmietankę i wlej do naczynia. Wsyp też posiekany koper i ponownie ustaw na ogniu. Doprowadź do wrzenia, mieszając. Zdejmij z palnika - sos koperkowy do jajek na twardo gotowy. Je się go, gdy jeszcze jest ciepły.
Przepadasz za jajkami w sosie koperkowym, ale twoi domownicy kręcą nosem? Ciekawą odmianą od klasyki są jajka w sosie musztardowym. Przygotowuje się je równie szybko, tanio i z prostej listy składników. To także jeden z tradycyjnych, znanych od lat i sprawdzonych przepisów, w którym nie brakuje wyrazistego smaku. Jak przyrządzić tę przekąskę? Ugotuj jajka na twardo i zabierz się do robienia sosu. Najpierw rozpuść 2 łyżki masła na patelni, wsyp łyżkę mąki i przygotuj zasmażkę bez grudek. Wlej szklankę bulionu warzywnego i mieszaj do uzyskania aksamitnej konsystencji. Zahartuj 3 łyżki śmietany 18% i wlej do naczynia. Dodaj też 3 łyżki musztardy (delikatesowej lub sarepskiej), dopraw solą i pieprzem według uznania. Wymieszaj do połączenia produktów i gotuj do delikatnego zgęstnienia sosu. Podawaj z jajkami, póki gorący. To ciekawy zamiennik do jajek w sosie koperkowym - podobnie zresztą, jak jajka w sosie chrzanowym, które często serwuje się na Wielkanoc.
Polecam.
Odsłon: 669
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4438
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1125
Polecam.
Odsłon: 669
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4438
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1125
Składniki
Jajko opłucz. W rondelku nastaw wodę, dodaj odrobinę soli. Kiedy woda zacznie się gotować wkładaj delikatnie łyżką po jednym jajku. Jajka gotuj na twardo (przez około 10 minut na średniej mocy palnika).
Koperek drobno poszatkuj.
W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę. Składniki energicznie mieszaj. Następnie wlej bulion. Wywar zagotuj i odstaw go do delikatnego przestygnięcia. Dodaj śmietankę i posiekany koperek. Sos ponownie doprowadź do wrzenia.
Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokój na ćwiartki i polej ciepłym sosem. Jajka w sosie koperkowym podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.