Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Jajka w sosie koperkowym
  • Przekąski
  • Przepis na

Jajka w sosie koperkowym

08.04.2025 Odsłon: 811
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Jajka na twardo w sosie koperkowym to dla wielu smak dzieciństwa. Mocno kojarzą się z domowym obiadem u babci albo barami mlecznymi z czasów PRL-u, które chętnie je serwowały. To tania i prosta do zrobienia potrawa, która jest lekka i ma pyszny smak.

Jajka w sosie koperkowym - hit z PRL-u

W czasach PRL-u jajka w sosie koperkowym były jednym z najpopularniejszych obiadów lub przekąsek po pracy. Można było je kupić w każdym barze mlecznym, ale równie często gotowały je mamy i babcie. Na talerz trafiały też przeważnie młode ziemniaki lub pieczywo, które czyniły potrawę bardziej sycącą. Dlaczego jajka w sosie koperkowym były hitem PRL-u? Przede wszystkim ze względu na dostępność i niską cenę produktów, z których przyrządzało się to proste danie. Co więcej, jajka były cennym źródłem białka, w czasach, gdy mięso było towarem luksusowym. Nic dziwnego, że często stanowiły główny posiłek w ciągu dnia.

Jajka w sosie koperkowym na obiad

Przepis na jajka w sosie koperkowym nie jest trudny i można wykorzystać go o każdej porze dnia - na śniadanie, lunch czy kolację. Najlepiej smakują jednak jako lekki i świeży, wiosenny obiad. Jajka ugotowane na twardo, polane aromatycznym sosem koperkowym, warto podać w towarzystwie ziemniaków okraszonych masłem i świeżym koperkiem. Do wersji obiadowej pasuje też kasza, która pochłonie sos i dobrze zbalansuje wyrazisty smak jajek. Z kolei na kolację czy szybką przekąskę sprawdzi się już duża kromka chleba. Stwórz pyszną i ciepłą grzankę, na której ułożysz jajka i przykryjesz je aksamitnym sosem.

Sos koperkowy - przepis

Jak zrobić sos koperkowy do jajek na twardo? To właśnie on jest sekretem tego dania. Powinien być delikatny i kremowy, ale jednocześnie z wyczuwalną, wyraźną nutą świeżego koperku. Przyrządzenie sosu koperkowego nie sprawi zbyt dużo trudności. Na początku poszatkuj drobno koperek. W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Zalej bulionem, przemieszaj i zagotuj. Odstaw do przestygnięcia, zahartuj śmietankę i wlej do naczynia. Wsyp też posiekany koper i ponownie ustaw na ogniu. Doprowadź do wrzenia, mieszając. Zdejmij z palnika - sos koperkowy do jajek na twardo gotowy. Je się go, gdy jeszcze jest ciepły.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Sos koperkowy - do czego używać?

Czy sos koperkowy wykorzystuje się tylko do jajek na twardo? Oczywiście, że nie. Choć jest z nimi silnie kojarzony, to ma o wiele szersze zastosowanie w kuchni. Drugim, najbardziej znanym obiadem są niewątpliwie pulpety z sosem koperkowym. Dzięki dodatkowi stają się przyjemnie soczyste i mają więcej smaku. Do czego jeszcze używać sosu koperkowego? Będzie świetną polewą do ugotowanych lub smażonych ziemniaków albo jarskich potraw (kopytek, klusek śląskich, kasz). Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby doprawić nim rybę lub gotowane mięso - delikatne dania nabiorą wyrazistego aromatu. Jeśli jesz dużo warzyw na parze, to również dodaj do nich sos koperkowy. 

Jajka w sosie musztardowym 

Przepadasz za jajkami w sosie koperkowym, ale twoi domownicy kręcą nosem? Ciekawą odmianą od klasyki są jajka w sosie musztardowym. Przygotowuje się je równie szybko, tanio i z prostej listy składników. To także jeden z tradycyjnych, znanych od lat i sprawdzonych przepisów, w którym nie brakuje wyrazistego smaku. Jak przyrządzić tę przekąskę? Ugotuj jajka na twardo i zabierz się do robienia sosu. Najpierw rozpuść 2 łyżki masła na patelni, wsyp łyżkę mąki i przygotuj zasmażkę bez grudek. Wlej szklankę bulionu warzywnego i mieszaj do uzyskania aksamitnej konsystencji. Zahartuj 3 łyżki śmietany 18% i wlej do naczynia. Dodaj też 3 łyżki musztardy (delikatesowej lub sarepskiej), dopraw solą i pieprzem według uznania. Wymieszaj do połączenia produktów i gotuj do delikatnego zgęstnienia sosu. Podawaj z jajkami, póki gorący. To ciekawy zamiennik do jajek w sosie koperkowym - podobnie zresztą, jak jajka w sosie chrzanowym, które często serwuje się na Wielkanoc.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15357

do 60 min 60 min
20

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4590

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 259

> 60 min >60 min
1
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2692

do 60 min 60 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 865

> 60 min >60 min
21
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 4807

do 60 min 60 min
11
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15357

do 60 min 60 min
20

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4590

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 259

> 60 min >60 min
1
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2692

do 60 min 60 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 865

> 60 min >60 min
21
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 4807

do 60 min 60 min
11
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Jajka w sosie koperkowym
Autor:
smaker
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

  • 8 jajek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • dwie szklanki bulionu,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz.
Sposób przygotowania:
1

Jajko opłucz. W rondelku nastaw wodę, dodaj odrobinę soli. Kiedy woda zacznie się gotować wkładaj delikatnie łyżką po jednym jajku. Jajka gotuj na twardo (przez około 10 minut na średniej mocy palnika).

2

Koperek drobno poszatkuj.

3

W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę. Składniki energicznie mieszaj. Następnie wlej bulion. Wywar zagotuj i odstaw go do delikatnego przestygnięcia. Dodaj śmietankę i posiekany koperek. Sos ponownie doprowadź do wrzenia.

4

Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokój na ćwiartki i polej ciepłym sosem. Jajka w sosie koperkowym podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki