Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka w zalewie z grzybami

Przepis dnia 2014-11-14
Jajka w zalewie z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 13414

Dodano:

Odsłon: 19834

Takie jajka znalazłam na jakimś blogu,przepisu nie było więc zrobiłam to tak jak marynuję grzyby.Z kromką ciemnego chleba z masłem smakuja całkiem dobrze.

Składniki

  • jajka 10 małych
  • grzyby 25 dkg
  • cebula 2
  • papryka żółta i czerwona 2 strąki
  • liście laurowe 4-5
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • marchew 1
  • ocet 1 i 1/2 szklanki
  • cukier do smaku
  • ziarna kolendry 1 łyżeczka
  • sól do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. jajka ugotować na twardo,wystudzić i obrać

  2. grzyby oczyścić ,umyć i ugotować,odcedzić

  3. do garnka wlać litr wody,dodać pokrojoną cebulę ,marchew i paprykę,gotować do miękkości warzyw,następnie wlać ocet dodać liście laurowe,kolendrę ,ziele angielskie i grzyby, wszystko doprawić sola i cukrem,gotować jeszcze 10 minut na wolnym ogniu

  4. do słoika wkładać grzyby i jajka (na przemian),wlać gorąca zalewę,zakręcić,słoiki odwrócić do góry dnem,przykryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia

  5. najlepiej smakują po kilku dniach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elektronik92 29 czerwca 2015 ile takie jajka mogą być przechowywane ? :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 12 listopada 2014 Wyjątkowo ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam jajek przyrządzonych w taki sposób. Pora nadrobić zaległości :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 listopada 2014 Świetny, oryginalny i bardzo smaczny pomysł :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 listopada 2014 Bardzo interesujący przepis i na pewno wypróbuję :-). Jadłam takie jajka w zalewie i są fajnym dodatkiem do potraw :-).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń