Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe, smaczne, kolorowe
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 305
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 146
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 83
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 112
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 305
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 146
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 83
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 112
Składniki
Twaróg utrzeć (lub zmiksować) na gładką masę z solą i pieprzem.
Drobno posiekać cebulę, dodać do twarogu i utrzeć, najlepiej w makutrze (to taka miska do ucierania z rowkami - dla tych co nie wiedzą). Cebuli nie wolno mielić ani ścierać na tarce - traci wtedy swój smak i staje się ostrzejsza. Jak ktoś lubi można dodać ząbek (1!!!) czosnku.
Tak przygotowaną masę dzielimy na 4 równe porcje i do każdej dodajemy różne składniki w celu uzyskania smaku i koloru.
Brązowa pasta makrelowa - do masy serowej dodajemy wędzoną makrelę, obraną dokładnie z ości, w ilości zapewniającej dobry smak. Dodajemy ewentualnie soli. Należy pamiętać, że wędzona makrela jest słona i pasta potrzebuje mniej soli niż inne.
Zielona pasta wiosenna - tu jest dowolność. Do serowej masy dodajemy drobno posiekany szczypior, natkę pietruszki lub koperek. Zależy co nam bardziej smakuje. Ja dodaję: "pęczek" szczypiorku, pęczek natki i 2 pęczki zielonego koperku bo go uwielbiam i pasuje do jajec. Dosmaczam solą i pieprzem.
Różowa (czerwona) pasta paprykowa - powinna być ostra. Z masą serową mieszamy suszone papryki - według uznania - słodkie (mają mniej intensywny kolor) lub ostre (bardziej czerwone). Jeżeli kolor nam nie odpowiada to możemy dodać kilka kropli soku z buraka (nie za dużo bo masa będzie za rzadka). Jeszcze tego nie robiłam ale spróbuję w tym roku. Jak ktoś lubi bardzo ostro może dodać zmielone chili (świeże też pasuje).
Biała pasta chrzanowa - pasuje do tegorocznych Świąt. Do masy serowej dodajemy chrzan w ilości, jaka nam odpowiada. Chrzan też pasuje do jajek. najlepszy jest własny świeżo utarty. Ja nie mam takich możliwości i kupuję gotowy w słoikach. Należy uważać, aby nie dodać go za dużo bo masa będzie za rzadka. Jak zwykle dosmaczamy solą i pieprzem.
Tak przygotowanymi masami dekorujemy połówki jajek ugotowanych na twardo i wystudzonych. Jak ktoś nie ma narzędzi do dekorowania to można połówki ułożyć na "gniazdkach" z pasty.
Tak przygotowane jaja dekorujemy świeżą zieleniną, papryką, kawiorem - odpowiednio do smaku pasty.
UWAGA! Pasty dobrze jest przygotować dzień wcześniej - przejdą wtedy odpowiednimi smaczkami. Takie pasty można też przygotowywać poza Świętami nie tylko na jajka.
SMACZNYCH ŚWIĄT!