Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka z awokado to udane połączenie dwóch odległych kulinarnych tradycji – polskich jajek faszerowanych z meksykańską salsą guacamole.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 67
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 67
Składniki
Ugotuj jajka na twardo. Ogrzane do temperatury pokojowej zalej w rondelku letnią wodą i zagotuj ją na średnim ogniu. Gdy zawrze, gotuj jeszcze przez około 8 minut. Ugotowane jajka zalej zimną wodą.
Przekrój awokado wzdłuż i rozdziel jego połówki. Wyjmij pestkę. Miąższ wydrąż łyżką ze skórki i przełóż do malaksera. Dodaj wstępnie posiekany ząbek czosnku i zmiksuj składniki. Nie miksuj na całkowicie jednolitą masę, by farsz nie był zbyt rzadki.
Obierz i przekrój na pół przestudzone jajka. Wyjmij z białek żółtka, umieść w misce i rozgnieć widelcem. Do miski przełóż awokado. Wymieszaj.
Posiekaj drobno papryczkę chili i zieleninę. Jeśli skłaniasz się ku bardziej swojskim smakom, wybierz natkę pietruszki. Egotyczną nutę wniesie do dania kolendra. Połącz chili i część zieleniny (odłóż trochę do dekoracji) z żółtkami i awokado.
Dopraw farsz sokiem z limonki, solą i pieprzem. Napełnij nim białka jaj.
Przed podaniem udekoruj jajka posiekaną zieleniną. Jeśli danie ma stać się ozdobą świątecznego stołu, dodaj też kolorowe akcenty, np. plasterki rzodkiewki.