Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka z awokado to udane połączenie dwóch odległych kulinarnych tradycji – polskich jajek faszerowanych z meksykańską salsą guacamole.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Ugotuj jajka na twardo. Ogrzane do temperatury pokojowej zalej w rondelku letnią wodą i zagotuj ją na średnim ogniu. Gdy zawrze, gotuj jeszcze przez około 8 minut. Ugotowane jajka zalej zimną wodą.
Przekrój awokado wzdłuż i rozdziel jego połówki. Wyjmij pestkę. Miąższ wydrąż łyżką ze skórki i przełóż do malaksera. Dodaj wstępnie posiekany ząbek czosnku i zmiksuj składniki. Nie miksuj na całkowicie jednolitą masę, by farsz nie był zbyt rzadki.
Obierz i przekrój na pół przestudzone jajka. Wyjmij z białek żółtka, umieść w misce i rozgnieć widelcem. Do miski przełóż awokado. Wymieszaj.
Posiekaj drobno papryczkę chili i zieleninę. Jeśli skłaniasz się ku bardziej swojskim smakom, wybierz natkę pietruszki. Egotyczną nutę wniesie do dania kolendra. Połącz chili i część zieleniny (odłóż trochę do dekoracji) z żółtkami i awokado.
Dopraw farsz sokiem z limonki, solą i pieprzem. Napełnij nim białka jaj.
Przed podaniem udekoruj jajka posiekaną zieleniną. Jeśli danie ma stać się ozdobą świątecznego stołu, dodaj też kolorowe akcenty, np. plasterki rzodkiewki.