Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka z awokado to udane połączenie dwóch odległych kulinarnych tradycji – polskich jajek faszerowanych z meksykańską salsą guacamole.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13814
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43286
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 460
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13814
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43286
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 460
Składniki
Ugotuj jajka na twardo. Ogrzane do temperatury pokojowej zalej w rondelku letnią wodą i zagotuj ją na średnim ogniu. Gdy zawrze, gotuj jeszcze przez około 8 minut. Ugotowane jajka zalej zimną wodą.
Przekrój awokado wzdłuż i rozdziel jego połówki. Wyjmij pestkę. Miąższ wydrąż łyżką ze skórki i przełóż do malaksera. Dodaj wstępnie posiekany ząbek czosnku i zmiksuj składniki. Nie miksuj na całkowicie jednolitą masę, by farsz nie był zbyt rzadki.
Obierz i przekrój na pół przestudzone jajka. Wyjmij z białek żółtka, umieść w misce i rozgnieć widelcem. Do miski przełóż awokado. Wymieszaj.
Posiekaj drobno papryczkę chili i zieleninę. Jeśli skłaniasz się ku bardziej swojskim smakom, wybierz natkę pietruszki. Egotyczną nutę wniesie do dania kolendra. Połącz chili i część zieleniny (odłóż trochę do dekoracji) z żółtkami i awokado.
Dopraw farsz sokiem z limonki, solą i pieprzem. Napełnij nim białka jaj.
Przed podaniem udekoruj jajka posiekaną zieleniną. Jeśli danie ma stać się ozdobą świątecznego stołu, dodaj też kolorowe akcenty, np. plasterki rzodkiewki.