Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na jajka z pieczarkami to jeden z setek pomysłów jajka na twardo. Sekret tego wariantu tkwi w jego prostocie. Niewielka ilość składników i przypraw pozwala cieszyć się wyrazistym smakiem jajeczno-pieczarkowym. A jeśli komuś taki smak wydaje się zbyt łagodny, może przełamać go kleksem czosnkowej śmietany.
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 90
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 88
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 90
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 88
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Zalej w rondelku letnią wodą i zagotuj ją. Gotuj jajka około 10 minut od chwili, gdy woda zawrze. Odłóż do wystudzenia. Obierz ze skorupek gdy będą jeszcze ciepłe – dzięki temu oddzielisz skorupki od jajek, nie uszkadzając białek.
Umyj pieczarki i drobno pokrój. Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę i zeszklij na maśle klarowanym. Dołóż na patelnię pieczarki. Smaż kilka minut, aż się zarumienią. Pod koniec dopraw całość gałką muszkatołową pieprzem i solą.
Zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Przekrój jajka wzdłuż na pół. Wydrąż z nich żółtka. Połącz je w misce z przestudzoną zawartością patelni. Dodaj ser, majonez i wymieszaj całość na jednolitą masę. Jeśli chcesz, dodatkowo dopraw ją solą i pieprzem.
Napełnij masą połówki jaj. Farsz będzie znacznie wystawać ponad otwory po żółtkach. Uformuj z niego regularne kopczyki.
Połącz śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każde jajko udekoruj kleksem śmietany i oprósz szczypiorkiem. Wstaw na kilka godzin do lodówki.