Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka na śniadanie są klasykiem. Jajka z piekarnika stanowią smaczną alternatywę dla jajecznicy, jajek na twardo czy miękko. Poza tym przygotowane w poniższy sposób pozwalają wykorzystać pozostałe z dnia poprzedniego ziemniaczki.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7942
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1263
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13728
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7942
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1263
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13728
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni. Szynkę i cebulę pokroić w kostkę. Kokilki wysmarować oliwą. Do każdej włożyć łyżkę ziemniaków, wykładając nimi spód i brzegi naczynek. Następnie dołożyć szynkę i cebulę oraz wbić jajko, uważając aby żółtko pozostało w całości. Doprawić solą i pieprzem, posypać żółtym serem. Formę wstawić na najniższy poziom w piekarniku. Piec około 10-15 minut. Jeśli chcemy, aby żółtka były lekko płynne, należy piec jajka do momentu aż białka z przezroczystych staną się białe. Trwa to około 10 minut. Po około 15 minutach zarówno żółtka, jak i białka są takie jak w jajkach ugotowanych na twardo. Przed podaniem posypać zieleninką.
Jajka można przygotować w wersji wegetariańskiej – dodając pomidory czy paprykę. Smakują obłędnie. Polecam