Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka na śniadanie są klasykiem. Jajka z piekarnika stanowią smaczną alternatywę dla jajecznicy, jajek na twardo czy miękko. Poza tym przygotowane w poniższy sposób pozwalają wykorzystać pozostałe z dnia poprzedniego ziemniaczki.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10858
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6233
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5385
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13166
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10858
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6233
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5385
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13166
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4907
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni. Szynkę i cebulę pokroić w kostkę. Kokilki wysmarować oliwą. Do każdej włożyć łyżkę ziemniaków, wykładając nimi spód i brzegi naczynek. Następnie dołożyć szynkę i cebulę oraz wbić jajko, uważając aby żółtko pozostało w całości. Doprawić solą i pieprzem, posypać żółtym serem. Formę wstawić na najniższy poziom w piekarniku. Piec około 10-15 minut. Jeśli chcemy, aby żółtka były lekko płynne, należy piec jajka do momentu aż białka z przezroczystych staną się białe. Trwa to około 10 minut. Po około 15 minutach zarówno żółtka, jak i białka są takie jak w jajkach ugotowanych na twardo. Przed podaniem posypać zieleninką.
Jajka można przygotować w wersji wegetariańskiej – dodając pomidory czy paprykę. Smakują obłędnie. Polecam