Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiecie jak to czasem jest: w zasięgu ręki ma się kilka produktów, z których nie wiadomo, co zrobić, bo na to czy tamto jest za mało.Ale przy odrobinie pomysłowości i odwagi, czasem można wykreować coś fajnego. I w taki właśnie sposób powstało moje nowe danie. Mam nadzieję,że i wam przypadnie ono do gustu, tym bardziej, że może być podane jako danie główne, przekąska lub coś do pracy.
Blacha do pieczenia, nóż i deska do krojenia, foremka do ciastek, widelec, maszynka do mięsa, łyżka, 2 patelnie
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 824
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 824
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Kapustę i cebulę smażyć na 5 łyżkach oleju przez cały czas przygotowywania reszty farszu na średnim ogniu.
Por kroimy najpierw wzdłuż, a potem na plastry 1,5 cm. Chili wydrążamy, myjemy, kroimy w małą kostkę, ale tak, aby były widoczne. Smażymy obydwa składniki na 2 łyżkach oleju przez 5 minut.
Do pora i chilli dodajemy ziemniaki, które wcześniej widelcem rozdrabniamy, aby lepiej się łączyły z resztą farszu. Odstawiamy na bok.
Mięso mielemy przez maszynkę. Dodajemy majeranek i pieprz do kapusty zanim połączymy z mięsem.
Do kapusty dodajemy mięso i w dalszym ciągu smażymy na małym ogniu aż kapusta i mięso się dobrze połączą.
Do kapusty mięsa dodajemy zawartość drugiej patelni i dokładnie mieszamy.
Płachtę ciasta kruchego rozkładamy na powierzchni, wykrawamy foremką do ciastek kwadraty. Na jeden nakładamy farsz, a drugim przykrywamy i zlepiamy widelcem. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozbitym jajkiem. Z podanych proporcji wyszło mi 25 "Jaśków".
Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza 20-25 min. Trzeba jednak zaglądać, aby nie przypiec. Podajemy z bulionem lub czystym barszczem. Smacznego.