Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można go oczywiście przyrządzic bez dodatku koniaku ale właśnie ta odrobina koniaku podnosi jego smak i aromat.Kiedy za oknem wiszą wciąż ciężkie chmury, kiedy często pada deszcz i wieje wiatr, taki pasztet wybornie smakuje nie tylko na kolację.
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 299
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 163
Polecam.
Odsłon: 269
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 84
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 299
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 163
Polecam.
Odsłon: 269
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 84
Składniki
Mięso i udka gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania , dodajemy dokładnie oczyszczone wątróbki i gotujemy jeszcze 10 minut. Możemy też wątróbki ugotować osobno. Odlewamy wywar, ale szklankę wywaru odstawiamy bo będzie nam potrzebny. Podczas wyrabiania dodajemy go stopniowo do pasztetu. Mięso i wątróbki dwa razy mielimy na drobnym sitku. Dodajemy jajka, przyprawy i wywar. Dokładnie wyrabiamy.Na końcu wlewamy koniak i jeszcze raz bardzo dokładnie wyrabiamy masę. Dwie keksówki smarujemy cienko olejem. Nakładamy surowy pasztet do 3/4 wysokości foremek. Mocno dociskamy i uderzamy foremkami o blat stołu, by usunąć wolne przestrzenie. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Podajemy z żurawiną lub czerwonymi borówkami.