Do góry

Przekąski Przepis na:

Jesienny pasztet z dodatkiem koniaku:

Jesienny pasztet z dodatkiem koniaku:

Autor:

Przepisów i artykułów: 585 Ocena: 5738

Dodano:

Odsłon: 596

Można go oczywiście przyrządzic bez dodatku koniaku ale właśnie ta odrobina koniaku podnosi jego smak i aromat.Kiedy za oknem wiszą wciąż ciężkie chmury, kiedy często pada deszcz i wieje wiatr, taki pasztet wybornie smakuje nie tylko na kolację.

Składniki

  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 40 dag surowego boczku
  • 40 dag podgardla
  • 3 udka drobiowe
  • 30 dag drobiowych wątróbek (bardzo dokładnie oczyszczonych)
  • sól, pieprz, majeranek i odrobina gałki muszkatołowej (gałkę można pominąć)
  • 5 całych jajek
  • 6 łyżek koniaku
  • około 1 szklanki wywaru w których gotowało się mięso
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jesienny pasztet z dodatkiem koniaku:

Przygotowanie

  1. Mięso i udka gotujemy do miękkości.
    Pod koniec gotowania , dodajemy dokładnie oczyszczone wątróbki i gotujemy jeszcze 10 minut. Możemy też wątróbki ugotować osobno.
    Odlewamy wywar, ale szklankę wywaru odstawiamy bo będzie nam potrzebny. Podczas wyrabiania dodajemy go stopniowo do pasztetu.
    Mięso i wątróbki dwa razy mielimy na drobnym sitku.
    Dodajemy jajka, przyprawy i wywar. Dokładnie wyrabiamy.Na końcu wlewamy koniak i jeszcze raz bardzo dokładnie wyrabiamy masę.
    Dwie keksówki smarujemy cienko olejem.
    Nakładamy surowy pasztet do 3/4 wysokości foremek. Mocno dociskamy i uderzamy foremkami o blat stołu, by usunąć wolne przestrzenie.
    Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
    Podajemy z żurawiną lub czerwonymi borówkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń