Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa z mięsa wieprzowego. W smaku lekko wyczuwalny pieprz i kminek.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10324
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2957
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2050
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 786
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10324
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2957
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2050
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 786
Składniki
Łopatka wieprzowa została podzielona na części chude i tłuste. Następnie pokrojona w kawałki ok. 4 x 4 cm i peklowana na sucho przez 48 godzin. Peklowane klasy (części chude i tłuste) były razem, bo mielone będą również na jednakowym sitku, 8 mm.
Przed mieleniem dodane wszystkie przyprawy i dobrze wymieszane. Mielenie jak już wspomniałem sitkiem 8 mm i tylko lekko przemieszane, bez dodania wody, aby nie wytworzył się klej.
Farsz nadziany w jelita baranie, osadzanie ok. 2 godziny w temperaturze ok. 22 °C. Obsuszanie w wędzarni ok. 40 minut i wędzone w temperaturze 50 °C do koloru. Przypiekane w temperaturze 80 °C do osiągnięcia w środku 72 °C.
Przyprawy na 1 kg farszu: Peklosól 18g Pieprz naturalny 3g Czosnek świeży 1g Gałka muszkatałowa 1g Cukier 2g Kminek mielony 1g