Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w cieście naleśnikowym to wykwintna przekąska, która nie wymaga żadnych dodatków prócz sosu, np. czosnkowego dipu na bazie jogurtu, z dodatkiem drobno posiekanego szczypiorku. Danie możesz zaserwować także w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw, np. z dojrzałych pomidorów i cebuli.
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6329
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 205
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6329
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 205
Składniki
Wbij do miski jajka i połącz ze wstępnie posiekanymi ząbkami czosnku. Zblenduj tak, by rozdrobnić czosnek i dobrze napowietrzyć jajka.
Wymieszaj jajka z kefirem. Partiami dodaj mąkę, mieszając do połączenia składników. Mąki powinno być tyle, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Dopraw ciasto solą, świeżo zmielonym pieprzem i płatkami chili. Odstaw na czas przygotowania kalafiora.
Podziel kalafior na różyczki. Ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku (gotuj przez około 5-6 minut). Odcedź i przestudź.
Rozgrzej na patelni olej. Wymieszaj ciasto. Zanurzaj różyczki kalafiora w cieście i smaż na złocisty kolor – około 2 minuty po każdej ze stron.
Usmażone różyczki kalafiora odkładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.