Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wystarczy główka kalafiora, by wyczarować pyszną i zdrową przekąskę. Wegańskie nuggetsy z kalafiora są pyszne, sycące i stanowią ciekawą alternatywę dla mięsnej przekąski.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 48
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 832
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 48
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 832
Składniki
Kalafior obierz z liści i podziel na kawałki średniej wielkości, by były takie na jeden gryz. Ugotuj je na parze około 10 minut aż będą miękkie, ale nadal lekko al dente.
Do mąki dodaj paprykę, czosnek, sól, pieprz oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto. Moja rada jest taka, żeby dodać dużo soli i pieprzu by ciasto było wyraziste, ponieważ panierka będzie bardzo delikatna. Nagrzej piekarnik na 220 st. C.
Ciasto wymieszaj na taką gęstość by można było zamaczać kawałki kalafiora.
Płatki kukurydziane przesyp do szerokiej miski i pognieć je w palcach na mniejsze kawałki.
Kalafiory najpierw zamaczaj w cieście, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tak przygotowane nuggetsy z kalafiora piecz w piekarniku, aż będą złociste i chrupiące, przez około 15–20 minut. Jeśli chcesz, to można włączyć jeszcze termoobieg.
I tak dodajemy trochę ulubionego sosu i mamy pyszną przekąskę. Smacznego