Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wystarczy główka kalafiora, by wyczarować pyszną i zdrową przekąskę. Wegańskie nuggetsy z kalafiora są pyszne, sycące i stanowią ciekawą alternatywę dla mięsnej przekąski.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 144
Polecam.
Odsłon: 231
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 68
...ale pyszny.
Odsłon: 154
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 144
Polecam.
Odsłon: 231
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 68
...ale pyszny.
Odsłon: 154
Składniki
Kalafior obierz z liści i podziel na kawałki średniej wielkości, by były takie na jeden gryz. Ugotuj je na parze około 10 minut aż będą miękkie, ale nadal lekko al dente.
Do mąki dodaj paprykę, czosnek, sól, pieprz oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto. Moja rada jest taka, żeby dodać dużo soli i pieprzu by ciasto było wyraziste, ponieważ panierka będzie bardzo delikatna. Nagrzej piekarnik na 220 st. C.
Ciasto wymieszaj na taką gęstość by można było zamaczać kawałki kalafiora.
Płatki kukurydziane przesyp do szerokiej miski i pognieć je w palcach na mniejsze kawałki.
Kalafiory najpierw zamaczaj w cieście, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tak przygotowane nuggetsy z kalafiora piecz w piekarniku, aż będą złociste i chrupiące, przez około 15–20 minut. Jeśli chcesz, to można włączyć jeszcze termoobieg.
I tak dodajemy trochę ulubionego sosu i mamy pyszną przekąskę. Smacznego