Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem czy w kuchni indyjskiej pojawia się kalafior ale z indyjskimi przyprawami smakuje wyśmienicie:) Dodatek marchwi dodaje nieco słodkiego posmaku i doskonale komponuje się z aromatyczną kolendrą, pikantnym chili, ostrą gorczycą i kurkumą. Pysznie smakuje na ciepło ale i na zimno jest ok. Potrawa doskonale zastępuje surówkę i dobrze smakuje z mięsem ale równie dobrze może być samodzielną przekąską:)
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 448
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 448
Składniki
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 1-2 min i odsączamy. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Papryczkę chili oczyszczamy z nasion i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy ziarna gorczycy i kolendry a gdy zaczną "strzelać" dodajemy marchew, papryczkę chili, doprawiamy szczypta cukru i dusimy 2-3 min. Następnie dodajemy kalafiora, kurkumę /ja dodaję 1 płaską łyżeczkę/, posiekana natkę pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie solą i cukrem. Dusimy 1-2 min. mieszając by składniki się połączyły.