Do góry

Przekąski Przepis na:

Kalafior z marchewką po indyjsku

Kalafior z marchewką po indyjsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 4540

Dodano:

Odsłon: 365

Nie wiem czy w kuchni indyjskiej pojawia się kalafior ale z indyjskimi przyprawami smakuje wyśmienicie:) Dodatek marchwi dodaje nieco słodkiego posmaku i doskonale komponuje się z aromatyczną kolendrą, pikantnym chili, ostrą gorczycą i kurkumą. Pysznie smakuje na ciepło ale i na zimno jest ok. Potrawa doskonale zastępuje surówkę i dobrze smakuje z mięsem ale równie dobrze może być samodzielną przekąską:)

Składniki

  • kalafior 1 szt
  • marchew 1 szt
  • papryczka chili 1 szt mała
  • kolendra /ziarna/ 1 łyżeczka
  • gorczyca biała /ziarna/ 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • olej 2 łyżki
  • sok z cytryny do smaku
  • kurkuma do smaku
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kalafior z marchewką po indyjsku

Przygotowanie

  1. Kalafiora dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 1-2 min i odsączamy.
    Marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Papryczkę chili oczyszczamy z nasion i drobno siekamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy ziarna gorczycy i kolendry a gdy zaczną "strzelać" dodajemy marchew, papryczkę chili, doprawiamy szczypta cukru i dusimy 2-3 min. Następnie dodajemy kalafiora, kurkumę /ja dodaję 1 płaską łyżeczkę/, posiekana natkę pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie solą i cukrem. Dusimy 1-2 min. mieszając by składniki się połączyły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 08 lipca Świetnie doprawiony! Właśnie kupiłam ogromny kalafior i cześć wypróbuje w ten sposób, Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń