Do góry

Przekąski Przepis na:

Kalakukko

Kalakukko

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 860

Dodano:

Odsłon: 1323

Jest to potrawa prosto z Finlandii. Najprościej można ją określić jaki chleb a w środku ryby. Należy także dodać ,że nie jest ona łatwa w wykonaniu, ale efekt końcowy jest piorunujący do ostatniej skórki i rybiej łuski.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 350 g maki żytniej
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 370 ml wody
  • Nadzienie:
  • 1 kg filetów rybnych np dorsz
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g mięsa wieprzowego
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1/2 pęczka koperku i pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 150 g masła
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Kalakukko

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinkę

  2. *Rybę kroimy ma pięciocentymetrowe paski, dokładnie osuszamy. Następnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
    *Mięso i boczek kroimy w kostkę a następnie solimy i pieprzymy.
    *Koperek i pietruszkę drobno kroimy.
    *Masło roztapiamy.
    *Ciasto wałkujemy by powstał okrąg ok 30 cm. Smarujemy je masłem a na to kładziemy wymieszaną rybę z mięsem.
    Wszystko posypujemy ziołami.

  3. *Zaklejamy nadzienie szczelnie i polewamy masłem.
    *Pieczemy łącznie 4 (cztery) godziny w temp 200 stopni. Co pół godziny pędzlujemy je masłem. Po dwóch godzinach chleb wyjmujemy i owijamy aluminiową folią i dalej pieczemy.

  4. PS. Finowie używają małych wyfiletowanych rybek, a ciasto robią tylko z mąki żytniej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 01 czerwca 2014 Bardzo interesujący przepis, połączenie ryby z mięsem jest dla mnie innowacją, ale lubię nowe wyzwania smakowe i chętnie wypróbuję :)
Jednak niepokoi mnie tak długi czas pieczenia, czy przy temperaturze 200 stopni nie zrobi się z tego węgiel ?
Pozdrawiam serdecznie :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń