Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to potrawa prosto z Finlandii. Najprościej można ją określić jaki chleb a w środku ryby. Należy także dodać ,że nie jest ona łatwa w wykonaniu, ale efekt końcowy jest piorunujący do ostatniej skórki i rybiej łuski.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2789
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3623
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 543
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 7559
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2789
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3623
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 543
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 7559
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinkę
*Rybę kroimy ma pięciocentymetrowe paski, dokładnie osuszamy. Następnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. *Mięso i boczek kroimy w kostkę a następnie solimy i pieprzymy. *Koperek i pietruszkę drobno kroimy. *Masło roztapiamy. *Ciasto wałkujemy by powstał okrąg ok 30 cm. Smarujemy je masłem a na to kładziemy wymieszaną rybę z mięsem. Wszystko posypujemy ziołami.
*Zaklejamy nadzienie szczelnie i polewamy masłem. *Pieczemy łącznie 4 (cztery) godziny w temp 200 stopni. Co pół godziny pędzlujemy je masłem. Po dwóch godzinach chleb wyjmujemy i owijamy aluminiową folią i dalej pieczemy.
PS. Finowie używają małych wyfiletowanych rybek, a ciasto robią tylko z mąki żytniej.