Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to potrawa prosto z Finlandii. Najprościej można ją określić jaki chleb a w środku ryby. Należy także dodać ,że nie jest ona łatwa w wykonaniu, ale efekt końcowy jest piorunujący do ostatniej skórki i rybiej łuski.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420276
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1702
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119697
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420276
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1702
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119697
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinkę
*Rybę kroimy ma pięciocentymetrowe paski, dokładnie osuszamy. Następnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. *Mięso i boczek kroimy w kostkę a następnie solimy i pieprzymy. *Koperek i pietruszkę drobno kroimy. *Masło roztapiamy. *Ciasto wałkujemy by powstał okrąg ok 30 cm. Smarujemy je masłem a na to kładziemy wymieszaną rybę z mięsem. Wszystko posypujemy ziołami.
*Zaklejamy nadzienie szczelnie i polewamy masłem. *Pieczemy łącznie 4 (cztery) godziny w temp 200 stopni. Co pół godziny pędzlujemy je masłem. Po dwóch godzinach chleb wyjmujemy i owijamy aluminiową folią i dalej pieczemy.
PS. Finowie używają małych wyfiletowanych rybek, a ciasto robią tylko z mąki żytniej.