Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spodziewasz się gości w porze kolacji? Jeśli chcesz przygotować dla nich zimny bufet, na pewno przewidujesz w nim kanapki. To dobry pomysł – wszyscy je lubią. Warto jednak zabawić się ich formą, by wyglądały inaczej niż te, które jadamy na co dzień. Oryginalne kanapeczki dla gości możesz przygotować tak, jak koreczki – nadziewając wszystkie składniki na wykałaczkę.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 46
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 828
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 46
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 828
Składniki
Pokrój ser i wędliny na cieniutkie plasterki. Możesz też poprosić o to w sklepie lub od razu kupić składniki do kanapek w plasterkach.
Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym liście sałaty. Oliwki odcedź z zalewy. Pokrój pomidory na plasterki. Chleb pokrój na cienkie kromki, a każdą z nich podziel na mniejsze kawałki (mniej więcej wielkości złożonego „na cztery” plastra wędliny.
Przygotuj około 20 wykałaczek (tyle, ile masz plasterków sera). Na każdą nadziej po kolei kawałek chleba, złożony plaster sera, plasterek pomidora, złożony plaster szynki, zwinięty kawałek liścia sałaty, złożony plaster salami i drugi kawałek chleba. Na czubek wykałaczki (nad pierwszym kawałkiem pieczywa) zatknij oliwkę.
Takie kanapeczki-koreczki smakują najlepiej z dodatkiem dipu. Możesz przygotować go np. na bazie jogurtu greckiego. Połącz w miseczce wszystkie wyżej wymienione składniki na dip i zaserwuj razem z kanapeczkami.