Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na sylwestrowe menu? Postaw na zimne i ciepłe przekąski, które można zjeść bez użycia sztućców, a nawet talerza. To wygodny sposób, by zregenerować siły podczas szampańskiej zabawy. Wyśmienicie sprawdzą się w tej roli kanapeczki z bagietki. Bagietka to łatwoprzyswajalne pieczywo pszenne, więc szybko dostarcza potrzebnych kalorii. Przede wszystkim jednak można bez trudu podzielić ją na maleńkie kanapki na dwa kęsy. W najzdrowszym wariancie dodatki do bagietki to warzywa, ale w czasie hucznej imprezy wydatkujemy tyle energii, że przyda się także okrasić przekąski boczkiem czy serem żółtym.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Składniki
Przekrój pomidorki na połówki. Pokrój w kosteczkę boczek i wysmaż na rozgrzanej patelni. Obierz cebulę i cukinię. Pokrój warzywa dość drobno i dorzuć do boczku. Smaż, aż zmiękną (jeśli boczek jest chudy, dodaj na patelnię odrobinę oleju). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rozpuść masło w rondelku (na niskiej moc palnika). Wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podziel bagietkę na kromki (uzyskasz ich około 16). Posmaruj każdą masłem czosnkowym. Wstaw na około 5-7 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Bagietka ma się zarumienić.
Wyłóż na każdą kromkę bagietki porcję warzyw z boczkiem z patelni. Udekoruj połówkami surowych pomidorków i listkami natki pietruszki. Kanapeczki z bagietki podawaj ciepłe, ale gdy przestygną, nadal będą bardzo smaczne.