Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na sylwestrowe menu? Postaw na zimne i ciepłe przekąski, które można zjeść bez użycia sztućców, a nawet talerza. To wygodny sposób, by zregenerować siły podczas szampańskiej zabawy. Wyśmienicie sprawdzą się w tej roli kanapeczki z bagietki. Bagietka to łatwoprzyswajalne pieczywo pszenne, więc szybko dostarcza potrzebnych kalorii. Przede wszystkim jednak można bez trudu podzielić ją na maleńkie kanapki na dwa kęsy. W najzdrowszym wariancie dodatki do bagietki to warzywa, ale w czasie hucznej imprezy wydatkujemy tyle energii, że przyda się także okrasić przekąski boczkiem czy serem żółtym.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5727
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 114
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 126
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 657
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5727
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 114
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 126
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 657
Składniki
Przekrój pomidorki na połówki. Pokrój w kosteczkę boczek i wysmaż na rozgrzanej patelni. Obierz cebulę i cukinię. Pokrój warzywa dość drobno i dorzuć do boczku. Smaż, aż zmiękną (jeśli boczek jest chudy, dodaj na patelnię odrobinę oleju). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rozpuść masło w rondelku (na niskiej moc palnika). Wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podziel bagietkę na kromki (uzyskasz ich około 16). Posmaruj każdą masłem czosnkowym. Wstaw na około 5-7 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Bagietka ma się zarumienić.
Wyłóż na każdą kromkę bagietki porcję warzyw z boczkiem z patelni. Udekoruj połówkami surowych pomidorków i listkami natki pietruszki. Kanapeczki z bagietki podawaj ciepłe, ale gdy przestygną, nadal będą bardzo smaczne.