Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zafundujcie sobie domowego McDoland's z zimowej oferty :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5189
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 774
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11567
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5004
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1250
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5189
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 774
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11567
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5004
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1250
Składniki
Mięso myjemy i mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy do niego musztardę, sos Worcester, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej ręką - i odstawiamy na chwilę, aby mięso się przeżarło.
Z mięsa formujemy 7 kotletów, które smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony. Ser żółty Liliputek (dostępny w Biedronce) kroimy na 7 talarków. Obtaczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej. Najlepiej czynność powtórzyć, wtedy ser lepiej się trzyma. Smażymy do czasu, aż panierka się zarumieni, a ser będzie płynny. Uwaga, żeby nie robić tego za długo, bo ser wypłynie, mi za pierwszym razem się tak zdarzyło, jednak nawet wtedy można spokojnie położyć go na kanapce :)
Boczek kroimy na cienkie plasterki i smażymy na patelni, robimy tzw. bekon.
Drugą cebulkę kroimy na piórka i wrzucamy na polaną oliwą patelnię, następnie posypujemy cukrem - tak aby skarmelizował cebulę. Na sam koniec dodajemy kilka kropel octu. Ja używam octu niemieckiego, typowego do sałatek, który jest intensywniejszy. Włączamy piekarnik i ustawiamy na temp. 200°C i wkładamy do niego przekrojone na pół bułki.
Spód bułki smarujemy lekko majonezem i układamy podsmażony ser, następnie kotlecika, bekon, skarmelizowaną cebulkę, sałatę i na koniec sos hamburgerowy. Całość przykrywamy drugą połówką bułki.