Do góry

Przekąski Przepis na:

Kanapka Górska

Kanapka Górska

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1058

Dodano:

Odsłon: 2547

Domowy McDonald's w nieco zdrowszej odsłonie. Połączenie szynki szwarcwaldzkiej, wołowiny i rukoli :)

Składniki

  • 500 g wołowiny
  • 7 bułek grahamek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sos hamburgerowy
  • ser ementaler w plastrach
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • garść rukoli
  • prażona cebulka
  • majonez
  • 14 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy do niego musztardę, sos Worcester, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej ręką - i odstawiamy na chwilę, aby mięso się przeżarło.

  2. Z mięsa formujemy 7 kotletów, które smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony. Pod koniec smażenia na kotlety układamy plasterki sera, aby się rozpuściły.

  3. Włączamy piekarnik, ustawiamy na 200°C i wkładamy do niego przekrojone na pół bułki. Pieczemy ok. 3-4 minuty.

  4. Spodnią część bułki smarujemy majonezem, układamy na nim dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, następnie kotleta z serem, rukolę, posypujemy prażoną cebulką i smarujemy górną część bułki sosem hamburgerowym. Całość zamykamy. Można wbić w środek wykałaczkę - wtedy będzie wygodniej jeść :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń