Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanapka zwana kurczakiem koronacyjnym pochodzi od dania angielskiego przygotowanego na koronację królowej Elżbiety II w 1953 roku. Kanapka to jedna z wersji obok sałatki i nadzienia do ziemniaków. Kiedy nam zostaje kurczaka z rosołu lub pieczenia, warto zrobić takie nadzienie do kanapek. Są różne wersje również takiego nadzienia: jedni dodają cynamon, kukurydzę, szczypior, ja dodałam czerwoną cebulę, ale jako oddzielny składnik dodany do zielonej sałatki. Nie podaję ilości, bo to zależy, ile nam zostało kurczaka. Ja zrobiłam z resztek pieczonego kurczaka.
Nóż i deska do krojenia, naczynie do sałatki
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1488
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 257
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1488
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 257
Składniki
Kurczaka albo kroimy w drobną kostkę albo rozdzielamy wzdłuż włókien na pojedyncze prawie włókna (według uznania). Ja pokroiłam tym razem w kostkę.
W naczyniu mieszamy składniki: majonez, curry, rodzynki, dżem z mango, pieprz, szczypior lub cebulę (jeśli dodajemy). Mieszamy dokładnie i dodajemy kawałki kurczaka. Dobrze mieszamy. Można również dodawać składniki do kurczaka, by widzieć jaka jest konsystencja, aby nie zrobić zbyt luźnego nadzienia.
Tak przygotowane nadzienie kładziemy na posmarowane masłem pieczywo, na które kładziemy zieleninę lub sałatę. U mnie mieszanka sałat, również położyłam plasterki czerwonej cebuli. Życzę smacznego. Naprawdę warto spróbować.