Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanapka z figa i boczekiem
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35724
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1213
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6023
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35724
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1213
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6023
        
        
                Składniki
Przygotowanie kanapek zacznijcie nietypowo od zrobienia z plastrów boczku tak zwanych chipsów z boczku (skwiercząc je na patelni, używając piekarnika lub grilla). Następnie przekrójcie figę i wydrążcie miąższ łyżeczką z obu połówek (przełóżcie do miseczki). Zostało tylko pokroić drobno szczypiorek i można zabierać się za składanie kanapki. W przepisie został wykorzystany chleb razowy pszenno-żytni. Smarujecie go serkiem śmietankowym. Następnie nakładacie warstwę wcześniej przygotowanego miąższu z figi. Chipsem z boczku przykrywacie figę i posypujecie szczypiorkiem. Wykończeniem tej pysznej kanapki będzie użycie pieprzu Cayenne, lekko oprószcie kanapkę nadając jej pikanterii. Smacznego.