Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta tuż tuż, więc każdemu na pewno przyda się ten sprawdzony przepis na pyszne, drożdżowe kapuśniaczki :) A jak święta miną, możemy je też podawać jako przekąskę na imprezie – z czerwonym barszczykiem – najlepiej domowej roboty. Przepis zaczerpnęłam od Ewy Wachowicz.
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 28
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 154
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 28
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 154
Składniki
Mieszamy składniki zaczynu, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewamy je do miski z mąką, dodajemy żółtka, mleko, cukier, roztopione masło (ale nie gorące) i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Kapustę wrzucamy do gotującej wody z solą i gotujemy 15-20 minut od zagotowania. Odcedzamy, studzimy, odciskamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojoną kapustę i chwilę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy i tniemy na prostokąty 10x15 cm. Nakładamy farsz z kapusty i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut (aż się zrumienią). Z porcji wyszło 25 kapuśniaczków.