Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co rok goszczą na moim wigilijnym stole, ale zawsze w "innej szacie ". Smak i zapach obłędny.....
Ugotowaną kiszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu.
Kapustę odcedzamy i drobno siekamy.
Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy i albo tniemy na prostokąty , nadziewamy farszem i zawijamy.
Albo nakładamy farsz na środek ,całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty.
Gotowe kapuśniaczki przekładamy na blachy pokryte papierem do pieczenia.
Resztkę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy choinki lub gwiazdki i za pomocą jajka przyklejamy na kapuśniaczki.
Gdy podrosną wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor .
Temperatura 180 C.
Święta tuż tuż, więc każdemu na pewno przyda się ten sprawdzony przepis na py...
Odsłon: 10080
Smaczna przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno
Odsłon: 5483
Francuskie ślimaczki z kapustą i pieczarkami to rodzaj najprostszych do wykon...
Odsłon: 4941
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53562
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14115
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166518
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 26
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53562
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14115
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166518
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 26
Składniki
Ugotowaną kiszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu. Kapustę odcedzamy i drobno siekamy. Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i albo tniemy na prostokąty , nadziewamy farszem i zawijamy. Albo nakładamy farsz na środek ,całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty. Gotowe kapuśniaczki przekładamy na blachy pokryte papierem do pieczenia. Resztkę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy choinki lub gwiazdki i za pomocą jajka przyklejamy na kapuśniaczki.
Gdy podrosną wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor . Temperatura 180 C.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Faszerowane karczochy z grilla
Przekąski
Naleśniki z parówkami, szynką i serem
Przekąski
Grillowany camembert z grillowanymi szparagami
Przekąski
Paluchy czosnkowe
Faszerowane karczochy z grilla
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 22
Naleśniki z parówkami, szynką i serem
Polecam bardzo smaczne, szybkie a za razem syte naleśniki z parówką, szynką i...
Odsłon: 46