Do góry

Przekąski Przepis na:

Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 584 Ocena: 10522

Dodano:

Odsłon: 13753

Co rok goszczą na moim wigilijnym stole, ale zawsze w "innej szacie ". Smak i zapach obłędny.....

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowaną kiszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu.
    Kapustę odcedzamy i drobno siekamy.

    Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy i albo tniemy na prostokąty , nadziewamy farszem i zawijamy.
    Albo nakładamy farsz na środek ,całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty.
    Gotowe kapuśniaczki przekładamy na blachy pokryte papierem do pieczenia.
    Resztkę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy choinki lub gwiazdki i za pomocą jajka przyklejamy na kapuśniaczki.

  2. Gdy podrosną wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor .
    Temperatura 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 grudnia 2017 Kilka takich, to bym teraz z kubkiem gorącego barszczyku zjadł, bo pora idealna :D

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń