Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co rok goszczą na moim wigilijnym stole, ale zawsze w "innej szacie ". Smak i zapach obłędny.....
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 118
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3719
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 159
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 118
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3719
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 159
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Składniki
Ugotowaną kiszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu. Kapustę odcedzamy i drobno siekamy. Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i albo tniemy na prostokąty , nadziewamy farszem i zawijamy. Albo nakładamy farsz na środek ,całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty. Gotowe kapuśniaczki przekładamy na blachy pokryte papierem do pieczenia. Resztkę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy choinki lub gwiazdki i za pomocą jajka przyklejamy na kapuśniaczki.
Gdy podrosną wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor . Temperatura 180 C.