Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze gości u mnie na wigilijnym stole. W tym roku półmisek kapusty z grzybami też będzie tam stał. Ale to wcale nie znaczy, że nie mogę jej przygotować w zwykły dzień :)
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 88
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3955
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 132
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 88
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3955
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 132
Składniki
Grzyby zalewam gorącą wodą i zostawiam tak na przynajmniej godzinę. Następnie stawiam je na małym ogniu i gotuję do miękkości.
Kapusta kiszona, jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą. Odcedzam i dosyć drobno kroję. Przekładam ją do garnka, podlewam wodą – 1,5 – 2 kubków. Dodaję listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, stawiam na mały ogień i gotuję podobnie jak grzyby, do miękkości.
Grzyby odcedzam, kroję w paseczki. Wywar z grzybów pozostawiam. W miarę jak woda będzie się wygotowywać z kapusty, będę ją uzupełniała właśnie tym grzybowym wywarem. Nada to kapuście pyszny, grzybowy smak.
Na małej patelni rozpuszczam dwie łyżki masła i wrzucam drobno posiekaną cebulę, podsmażam ją, aż się zeszkli. Dodaję jeszcze łyżkę masła i wsypuję mąkę. Energicznie mieszam do uzyskania złotej zasmażki. Dodaję też kilka łyżek wywaru z kapusty, zamieszam i przelewam wszystko do miękkiej kapustki. Dodaję też grzyby pokrojone w paseczki.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję kminek. Smacznego!!!