Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze gości u mnie na wigilijnym stole. W tym roku półmisek kapusty z grzybami też będzie tam stał. Ale to wcale nie znaczy, że nie mogę jej przygotować w zwykły dzień :)
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 59
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 59
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 676
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1699
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 59
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 59
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 676
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1699
Składniki
Grzyby zalewam gorącą wodą i zostawiam tak na przynajmniej godzinę. Następnie stawiam je na małym ogniu i gotuję do miękkości.
Kapusta kiszona, jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą. Odcedzam i dosyć drobno kroję. Przekładam ją do garnka, podlewam wodą – 1,5 – 2 kubków. Dodaję listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, stawiam na mały ogień i gotuję podobnie jak grzyby, do miękkości.
Grzyby odcedzam, kroję w paseczki. Wywar z grzybów pozostawiam. W miarę jak woda będzie się wygotowywać z kapusty, będę ją uzupełniała właśnie tym grzybowym wywarem. Nada to kapuście pyszny, grzybowy smak.
Na małej patelni rozpuszczam dwie łyżki masła i wrzucam drobno posiekaną cebulę, podsmażam ją, aż się zeszkli. Dodaję jeszcze łyżkę masła i wsypuję mąkę. Energicznie mieszam do uzyskania złotej zasmażki. Dodaję też kilka łyżek wywaru z kapusty, zamieszam i przelewam wszystko do miękkiej kapustki. Dodaję też grzyby pokrojone w paseczki.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję kminek. Smacznego!!!