Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta z grzybami zazwyczaj kojarzy się z Wigilią Bożego Narodzenia, jednak sama jest też doskonałym dodatkiem do dania głównego. Ta została sprawdzona w zestawieniu z pieczoną kaczką i spisała się doskonale.
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 348
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 539
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 745
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 348
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 539
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 745
Składniki
Kapustę należy lekko przepłukać jeśli jest za kwaśna. Na dno garnka wlać olej i przełożyć kapustę, lekko wymieszać i zalać wodą. Na małym ogniu gotować kapustę do miękkości bez przykrycia.
W tym samym czasie suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do nasiąknięcia. Ciemnej wody z grzybów nie należy wylewać, użyjemy jej potem do uzupełniania wody w garnku z kapustą.
Miękkie grzyby pociąć w paski, a wodę dodawać porcjami do kapusty. Na końcu dodać pocięte grzyby oraz ziele angielskie i liście laurowe. W tym momencie kapusta powinna mieć już ciemniejszy kolor od grzybkowej wody. Wszystko zostawiamy na najmniejszym ogniu do dalszego gotowania.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni z małą ilością oleju cebulę należy zeszklić. Taką posypać łyżką mąki, chwilę podsmażyć. Dodać łyżkę wody, całość przemieszać i dodać do kapusty.
Wymieszać cebulę z kapustą i gotować na małym ogniu, aż cebula "zniknie" wizualnie w kapuście, mieszając od czasu do czasu.
W tym czasie przyprawić wszystko solą i cukrem, sprawdzając często smak.