Do góry

Przekąski Przepis na:

Karkówka gotowana w mleku

Karkówka gotowana w mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2969

Dodano:

Odsłon: 11860

Domowa wędlina gotowana w zalewie mlecznej z przyprawami. Taka wędlina jest soczysta i mięciutka.

Składniki

  • 1,5kg karkówki wieprzowej
  • Marynata:
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczko ostrej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek oleju
  • Zalewa:
  • 0,5l mleka
  • 0,5l wody
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karkówka gotowana w mleku

Przygotowanie

  1. Mięso umyłam i osuszyłam. Umieściłam w misce. W mniejszej miseczce przygotowałam marynatę, czyli wymieszałam ze sobą wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Przygotowaną marynatą natarłam dokładnie mięso ze wszystkich stron. Miskę z mięsem szczelnie przykryłam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia przygotowałam zalewę. Do garnka wlałam 2 szklanki wody i zagotowałam ją. Następnie dolałam zimne mleko (w ten sposób mleko się nie przypali w trakcie gotowania), włożyłam listki laurowe oraz ziele angielskie i sól. Zalewę zagotowałam i do gotującej się zalewy włożyłam zamarynowane mięso. Mięso gotowałam ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu mięso pozostawiłam w zalewie do wystygnięcia. Chłodne już mięso wyjęłam i osuszyłam, a następnie schłodziłam jeszcze w lodówce, aby dobrze się kroiło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń