Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza gryczana z pieczarkami może stanowić samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z jajkiem sadzonym lub szklanką zsiadłego mleka. Tak przygotowaną kaszę możemy również wykorzystać jako farsz do gołąbków lub kaczki.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3668
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34204
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1512
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113641
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3668
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34204
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1512
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113641
Składniki
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie pod przykryciem w proporcjach dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Od czasu do czasu mieszamy kaszę, gotujemy do momentu, kiedy kasza wchłonie całą wodę.
Pieczarki dokładnie myjemy (w razie potrzeby obieramy), następnie kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy z brązowych łupin, kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z roztopionym, klarowanym masłem.
Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu odparowania wody.
Natkę pietruszki płuczemy, drobno siekamy.
Poszatkowaną pietruszkę dorzucamy do pieczarek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę gryczaną łączymy z podsmażonymi na maśle pieczarkami, cebulką i natką pietruszki.
Tak przygotowane danie serwujemy solo lub z jajkiem sadzonym bądź kwaśnym mlekiem. Kaszę gryczaną z pieczarkami możemy również wykorzystać jako farsz do gołąbków lub kaczki.