Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks warzywny to proste w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na codzienne śniadanie. Jest bogate w białko i witaminy, dostarczając energii do działania na cały dzień. W smaku także jest cudowne – aromatyczne, lekko kremowe, z chrupiącymi warzywami wewnątrz. Z powodzeniem możesz zastosować też inne dodatki, które akurat masz w lodówce.
Wymiary formy: 35x12 cm
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 351
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 394
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 379
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 313
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 351
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 394
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 379
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 313
Składniki
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na odrobinie oleju do ładnego zezłocenia. Odstaw ją na bok.
Czerwoną paprykę pokrój w drobne paseczki, a kalarepę w małą kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w niewielką kostkę.
W misce mocno rozbełtaj jajka, aż utworzą dość stabilną pianę. Dolej mleko i wsyp łyżkę mąki. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
Do masy jajecznej dodaj pokrojone warzywa i roszponkę. Całość krótko przemieszaj, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Formę o wymiarach 35x12 cm bardzo dobrze wysmaruj masłem. Przenieś do niej masę jajeczną z warzywami i wstaw całość do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza.
Keksa warzywnego piecz przez ok. 15-20 minut, do momentu aż będzie całkowicie upieczony.
Danie podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika, na ciepło.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Alternatywnie możesz keks warzywny zamrozić na okres do 3 miesięcy.