Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiełbasa chłopska (przepis własny)

Kiełbasa chłopska (przepis własny)

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 51

Dodano:

Odsłon: 8629

Bardzo smaczna, aromatyczna wędzona, a następnie parzona kiełbasa, gdzie każdy jedzący, będzie się nią smakowo zachwycał.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przyprawy są podane na 1 kg. farszu.

    Jałowiec i gorczyca mielona lub miażdżona w moździerzu.

    Szynkę mielimy na szarpaku lub kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm.
    Boczek mielimy na sitku 8 mm, a golonkę na sitku 3 mm.

    Do zmielonego mięska dodajemy sól morską i peklosól, czosnek, który rozdrabniamy blenderem w 100 ml zimnej wody. Wszystko dobrze mieszamy.

    Następnie peklujemy na sucho przez okres 2 dni trzymając pojemnik w lodówce.

  2. Po 2 dniach dodajemy resztę przypraw, dobrze mieszamy, jeżeli jest potrzeba dolewamy zimnej wody (ok. 100 ml.)
    Pozostawiamy w lodówce na ok. 2 godzin, aby się przyprawy przegryzły.

  3. Po tym czasie jeszcze raz dobrze mieszamy i nabijamy w jelita wieprzowe kaliber 28/30 mm.
    Osadzamy na ok. 2-4 godzin.
    Następnie osuszamy w wędzarni ok. 30 min. w temperaturze 40 stopni.

    Wędzimy do koloru jaki odpowiada w temperaturze 45-55 °C.

  4. Parzymy w temperaturze wody 75 °C przez okres 25 - 30 min.
    Wieszamy na kijach do osuszenia i wystudzenia.
    Kiełbasa jest po tym czasie gotowa do konsumpcji. Smacznego....

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 06 marca Gratuluję. Ja też robię domowe wędliny i piekę swój chleb.Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 04 marca Domowe wędliny i kiełbasy są najlepsze!!! Ja od wielu lat nie kupuję w sklepie tylko sama robię. Przynajmniej wiem co jemy. No i wiem ile jest azotanów, a te 10 g na kg wystarczy. Oczywiście rodzinka już nie tknie sklepowego. Tak samo chleb, ser, sery wędzone i.t.p.
Życzę smacznego:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wmk 03 marca Masz rację Erjot, kto tylko raz zrobi sam swoją kiełbasę, nie będzie już jej nigdy w sklepie kupował.
U mnie tak było i jest do dzisiaj. Czy to kiełbasa czy szynka, boczek, wszystko wykonuję w swoim zakresie i dla swoich potrzeb. Polecam każdemu, a będzie zdrowiej żył i wiedział co je. Pozdrawiam.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 03 marca Bardzo apetyczna kiełbasa.Każdy kto kiedykolwiek miał okazję spróbować domowej kiełbasy zauważy różnicę między nią a kiełbasą ze sklepu. Bo w tej domowej liczy się smak i jakość a nie ilość:) No i doprawiamy ja tak jak lubimy:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń