Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiełbasa szynkowa

Kiełbasa szynkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 298

Dodano:

Odsłon: 2627

Smak bardzo delikatny, żadna z przypraw nie dominuje. Bardzo chuda i nadaje się dla wymagających (bo chuda) na kanapki.

Składniki

  • Wieprzowina kl. I - 70% (mięso chude z szynki)
  • Wieprzowina kl. III - 30% (mięso z golonki bez skóry i tłuszczu)
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kiełbasa szynkowa

Przygotowanie

  1. Przyprawy na 1 kg farszu:
    Pieprz naturalny mielony 1g
    Pieprz biały mielony 1g
    Kolendra mielona 1g
    Gałka muszkatołowa 1g
    Czosnek świeży 1g
    Peklosól 18g
    Cukier 2g
    Woda na całość 50-100ml

  2. Mieso z szynki i golonki krojone w kostkę około 4 x 4 cm, peklowane osobno na sucho w lodówce przez okres 48 godzin.

  3. Następnie, golonka mielona na sitku 2 mm, szynka bez mielenia, jedynie uplastyczniona.

  4. Do klasy III dodane przyprawy wraz z 100 ml wody i wymieszane do uzyskania kleistej masy.
    Klasa I również wymieszana do kleistości i dodana do klasy III.
    Wszystko razem dobrze wymieszane i nabite w osłonki białkowe o średnicy 105 mm.

  5. Osadzanie: ok 2 godziny w temperaturze 20°C.
    Osuszanie w wędzarni ok 30 minut w temperatuże 45°C.
    Wędzenie w temperaturze ok. 50-55°C do koloru.

    Parzenie: w temperaturze 72-75°C do uzyskania temperatury w batonie 68°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wmk 10 października Ja również 3 lata temu nic nie umiałem, dzisiaj umiem prawie wszystko zrobić, tylko chęci, a dojdzie się do celu. Są różnego rodzaju fora, gdzie są pomocni ludzie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 07 października Nie ma jak własne wyroby,no ja nie umiem:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń