Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszony seler naciowy smakuje wyśmienicie, o czym postaram się Ciebie dziś przekonać. Łodyżki, a raczej ogonki liściowe selera jako składnik zup, rosołów i bulionów warzywnych – dają im pełnię smaku i aromatu, nawet bardziej, niż seler korzeniowy. Jako składnik surówek – ogonki dodają soczystości i świeżego smaku. Stanowią też wspaniały dodatek do zielonego koktajlu. Wzbogacają smakiem nawet drinki alkoholowe, na przykład Krwawą Mary czy Early Riser. Ale nie każdy wie, że seler naciowy nadaje się również do kiszenia, a po ukiszeniu smakuje naprawę wyjątkowo! Dziś przybliżę Ci dwa wspaniałe sposoby na kiszony seler naciowy.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 168
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 107
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3416
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 168
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 107
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3416
Składniki
Przygotowanie “selerowych krewetek”: 3 łodygi selera naciowego pokrój w 0,5 cm plasterki i włóż do słoika, a jeśli selera będzie za mało, to pokrój jeszcze jedną łodygę. Na wierzch zawartości słoika dodaj miód, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i sól.
Zalej zimną, przegotowaną wodą tak, aby poziom zalewy przykrywał seler naciowy i dodatki. Zamknij słoik i potrząsaj nim aż do wymieszania składników.
I to już wszystko, wystarczy poczekać kilka dni, aż seler się ukisi – i zajadać z apetytem. “Krewetki” z selera naciowego stały się niegdyś królem mojego przyjęcia imieninowego, więc tym bardziej i tym chętniej zapraszam do spróbowania. Smacznego!
Kiszony seler naciowy z czerwonym pieprzem Pomysł na tę kiszonkę pochodzi od Magdaleny Pieńkos, autorki bloga Niebieski Migdał. Zakisiłam seler prawie dokładnie według jej instrukcji, a degustacja nastąpi wkrótce. Ale już z opisu i wyglądu zapowiada się pysznie!
Zagotuj wodę, dodaj sól, mieszaj aż do rozpuszczenia, po czym wystudź solankę. Ogonki liściowe selera naciowego (tzw. łodygi selera naciowego) pokrój w plasterki grubości około pół centymetra.
Słoik 0,9 litra napełnij selerem przekładanym obranymi ząbkami czosnku. Dodawaj też po trochu ziarenka czerwonego pieprzu i na koniec zalej chłodną solanką. Wypełnij słój aż po wieczko (bo dzięki temu żaden składnik nie spleśnieje po wypłynięciu, gdyż nie ma kontaktu z tlenem z powietrza) i na wszelki wypadek postaw go na talerzu lub niewielkiej tacy. Może nie będzie kipieć, ale gdyby jednak, to talerz jest świetnym zabezpieczeniem.
Kiszony seler naciowy jest gotowy do jedzenia, gdy solanka lekko zmętnieje, czyli po około 3-5 dniach.