Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Kiszony seler naciowy – dwa wyjątkowe sposoby
  • Przekąski
  • Przepis na

Kiszony seler naciowy – dwa wyjątkowe sposoby

12.03.2021 Odsłon: 4723
5.0 (13 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Kiszony seler naciowy smakuje wyśmienicie, o czym postaram się Ciebie dziś przekonać. Łodyżki, a raczej ogonki liściowe selera jako składnik zup, rosołów i bulionów warzywnych – dają im pełnię smaku i aromatu, nawet bardziej, niż seler korzeniowy. Jako składnik surówek – ogonki dodają soczystości i świeżego smaku. Stanowią też wspaniały dodatek do zielonego koktajlu. Wzbogacają smakiem nawet drinki alkoholowe, na przykład Krwawą Mary czy Early Riser. Ale nie każdy wie, że seler naciowy nadaje się również do kiszenia, a po ukiszeniu smakuje naprawę wyjątkowo! Dziś przybliżę Ci dwa wspaniałe sposoby na kiszony seler naciowy.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

little_Chef
little_Chef
Desery

Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Desery Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...

  • Owoce
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 2112

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Pishinger

Ciasta Pishinger

Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do...

  • Polska
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 4253

do 30 min 30 min
8
nalyt4aq
nalyt4aq
Dania główne

pizzerinki

Dania główne pizzerinki

szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji

  • Nabiał
  • Mleko
  • Pizze

Odsłon: 368

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Tort mango

Ciasta Tort mango

Tort mango to lekki, tropikalny deser, w którym puszysty biszkopt spotyka się...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 1229

do 60 min 60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 793

do 60 min 60 min
4
bryssska
bryssska
Sałatki

Śledź po japońsku

Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Azjatycka
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka

Odsłon: 17259

do 30 min 30 min
54
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

little_Chef
little_Chef
Desery

Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Desery Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...

  • Owoce
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 2112

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Pishinger

Ciasta Pishinger

Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do...

  • Polska
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 4253

do 30 min 30 min
8
nalyt4aq
nalyt4aq
Dania główne

pizzerinki

Dania główne pizzerinki

szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji

  • Nabiał
  • Mleko
  • Pizze

Odsłon: 368

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Tort mango

Ciasta Tort mango

Tort mango to lekki, tropikalny deser, w którym puszysty biszkopt spotyka się...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 1229

do 60 min 60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 793

do 60 min 60 min
4
bryssska
bryssska
Sałatki

Śledź po japońsku

Sałatki Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Azjatycka
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka

Odsłon: 17259

do 30 min 30 min
54
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Kiszony seler naciowy – dwa wyjątkowe sposoby
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka niejodowanej soli kamiennej
  • sok z 1/2 cytryny
  • zimna przegotowana woda
  • jeden seler naciowy (zużyłam 10 zewnętrznych ogonków)
  • pół główki czosnku lub więcej -według smaku
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • pół litra wody
  • pół łyżki soli kamiennej (13 gramów)
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie “selerowych krewetek”: 3 łodygi selera naciowego pokrój w 0,5 cm plasterki i włóż do słoika, a jeśli selera będzie za mało, to pokrój jeszcze jedną łodygę. Na wierzch zawartości słoika dodaj miód, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i sól.

2

Zalej zimną, przegotowaną wodą tak, aby poziom zalewy przykrywał seler naciowy i dodatki. Zamknij słoik i potrząsaj nim aż do wymieszania składników.

3

I to już wszystko, wystarczy poczekać kilka dni, aż seler się ukisi – i zajadać z apetytem. “Krewetki” z selera naciowego stały się niegdyś królem mojego przyjęcia imieninowego, więc tym bardziej i tym chętniej zapraszam do spróbowania. Smacznego!

4

Kiszony seler naciowy z czerwonym pieprzem Pomysł na tę kiszonkę pochodzi od Magdaleny Pieńkos, autorki bloga Niebieski Migdał. Zakisiłam seler prawie dokładnie według jej instrukcji, a degustacja nastąpi wkrótce. Ale już z opisu i wyglądu zapowiada się pysznie!

5

Zagotuj wodę, dodaj sól, mieszaj aż do rozpuszczenia, po czym wystudź solankę. Ogonki liściowe selera naciowego (tzw. łodygi selera naciowego) pokrój w plasterki grubości około pół centymetra.

6

Słoik 0,9 litra napełnij selerem przekładanym obranymi ząbkami czosnku. Dodawaj też po trochu ziarenka czerwonego pieprzu i na koniec zalej chłodną solanką. Wypełnij słój aż po wieczko (bo dzięki temu żaden składnik nie spleśnieje po wypłynięciu, gdyż nie ma kontaktu z tlenem z powietrza) i na wszelki wypadek postaw go na talerzu lub niewielkiej tacy. Może nie będzie kipieć, ale gdyby jednak, to talerz jest świetnym zabezpieczeniem.

7

Kiszony seler naciowy jest gotowy do jedzenia, gdy solanka lekko zmętnieje, czyli po około 3-5 dniach.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki