Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane klopsy w occie to ciekawa przekąska na różnego rodzaju przyjęcia. Doskonale sprawdzą się również w roli mięsnego dodatku do obiadu. To również idealna propozycja dla tych, którzy lubią przygotowywać zapasy i nie chcą niczego marnować. Zdecydowanie warto mieć w lodówce chociaż kilka słoiczków.
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1067
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 1007
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1067
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 1007
Składniki
Obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach cebulę. W międzyczasie namocz bułkę kajzerkę, którą później dodasz do mięsa. Gdy dobrze namięknie, odciśnij nadmiar wody i drobno pokrusz do miski. Do miski przełóż mięso. Przypraw je solą i pieprzem do smaku. Dodaj jajko, pokruszoną kajzerkę oraz startą cebulę. Gotową masę wyrabiaj ręcznie jak na kotlety mielone.
Z wyrobionej masy mięsnej formuj kształtne, małe klopsiki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu z każdej strony, aż klopsiki uzyskają złoty kolor.
Następnym krokiem jest przygotowanie zalewy. W tym celu cebulę pokrój w drobne talarki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Do dużego garnka wlej wodę. Dodaj ocet, pieprz, cukier, liść laurowy oraz ziarna ziela angielskiego. Całość zagotuj.
Do zagotowanej zalewy dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gotuj wszystko razem jeszcze przez około 2-3 minuty. W międzyczasie przygotuj słoiki na zalewę.
Usmażone klopsiki przełóż do dużych, wyparzonych słoików. Zalewaj gorącą zalewą i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Po czasie, słoiki szczelnie zakręć i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Podawaj na zimno jako przekąskę. Danie świetnie sprawdzi się na okres jesienno-zimowy, zwłaszcza na święta Bożego Narodzenia.