Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś obiadek dla leniwców, ja też mam dziś leniwy dzień a że u mnie uwielbiają w domu wszystko co związane jest z kluskami pszennymi dlatego wymyśliłam je trochę inaczej a mianowicie dodałam twaróg i nie żałuję bo smak fajny taki typowo kluskowy lekko słodki. Rodzinka zadowolona jedli aż im się uszy trzęsły.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 164
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 58
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 164
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 58
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Składniki
Do miski przełożyć twaróg, wbić całe jajka i wsypać mąkę. Całość wyrobić ręką lekko się klei ale proszę się tym nie przejmować. Można również dodać mniej mąki wymieszać łyżką a potem nakładać łyżką na gotującą się wodę, ja zachciałam zrobić w formie kopytek. Gotowe ciasto podzielić na cztery kawałki.
Gotowy kawałek ciasta położyć na stolnicy wysypanej mąką, uformować wałek, zrobić wzorek nie koniecznie i następnie ucinać kopytka - kluchy.
Na ogień wstawić wodę lekko ją posolić. Gdy się zagotuje wkładać przygotowane kluchy, gdy kluchy wypłyną na wierzch gotować je na wolnym ogniu przez 5 minut. Ugotowane kluchy wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.
Gotowe kluchy podałam z cukrem i kwaśną śmietaną tak jak lubimy najbardziej. Można również podać z bułką tartą usmażoną na maśle. Można również podsmażyć na masełku, są typowo kluskowe nie każdy takie lubi my uwielbiamy bo to smaki naszego dzieciństwa.