Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś obiadek dla leniwców, ja też mam dziś leniwy dzień a że u mnie uwielbiają w domu wszystko co związane jest z kluskami pszennymi dlatego wymyśliłam je trochę inaczej a mianowicie dodałam twaróg i nie żałuję bo smak fajny taki typowo kluskowy lekko słodki. Rodzinka zadowolona jedli aż im się uszy trzęsły.
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4571
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2669
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4726
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102224
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4571
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2669
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4726
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102224
Składniki
Do miski przełożyć twaróg, wbić całe jajka i wsypać mąkę. Całość wyrobić ręką lekko się klei ale proszę się tym nie przejmować. Można również dodać mniej mąki wymieszać łyżką a potem nakładać łyżką na gotującą się wodę, ja zachciałam zrobić w formie kopytek. Gotowe ciasto podzielić na cztery kawałki.
Gotowy kawałek ciasta położyć na stolnicy wysypanej mąką, uformować wałek, zrobić wzorek nie koniecznie i następnie ucinać kopytka - kluchy.
Na ogień wstawić wodę lekko ją posolić. Gdy się zagotuje wkładać przygotowane kluchy, gdy kluchy wypłyną na wierzch gotować je na wolnym ogniu przez 5 minut. Ugotowane kluchy wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.
Gotowe kluchy podałam z cukrem i kwaśną śmietaną tak jak lubimy najbardziej. Można również podać z bułką tartą usmażoną na maśle. Można również podsmażyć na masełku, są typowo kluskowe nie każdy takie lubi my uwielbiamy bo to smaki naszego dzieciństwa.