Do góry

Przekąski Przepis na:

Kolorowa galaretka

Kolorowa galaretka

Autor:

Przepisów i artykułów: 828 Ocena: 8742

Dodano:

Odsłon: 7006

Paprykowe kółka w nich kolorowe dodatki w galaretce.

Składniki

  • 4 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • Wywar rosołowy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 15 dag sera żółtego
  • 15 dag szynki konserwowej w kawałku
  • ½ puszki kukurydzy
  • 2 jajka
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kolorowa galaretka

Przygotowanie

  1. 1. Jajka gotujemy na twardo.
    2. Paprykę zieloną obieramy z nasienia, drobno kroimy.

  2. 3. Zalewamy wodą, doprawiamy solą i gotujemy 5 minut.

  3. 4. Kukurydze odlewamy z zalewy, przekładamy do miski.

  4. 5. Szynkę kroimy w drobno kostkę dodajemy do kukurydzy.

  5. 6. Ser również kroimy w drobno kostkę, przekładamy do miski.

  6. 7. Jajka obieramy ze skorupek, siekamy.

  7. 8. Paprykę zieloną osączyć i przelać zimną wodą dodać do pozostałych składników.

  8. 9. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

  9. 10. Pozostałą paprykę, umyć, odciąć końce z ogonkami, usunąć nasiona. Każdy strąk umieścić w szklance.

  10. 11. Napełnić farszem.

  11. 12. Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilość wywaru rosołowego.
    13. Następnie połączyć z pozostałym wywarem.

  12. 14. Zalewać farsz.
    15. Papryki wstawić na 3-4 godziny do lodówki.

  13. 16. Po wyjęciu ze szklanek pokroić w plastry, wyłożyć na półmisek i udekorować.
    17. Galaretki gotowe.
    18. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 stycznia 2019 Super pomysł :) Faszerowane na różne sposoby czasem się robi, ale takich z galaretką jeszcze nie. Pysznie wyglądają i trzeba będzie zrobić, bo nie wymagają dużo pracy :)
Jak widać, człowiek się uczy całe życie ;p
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń