Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pyszną pizzę na cienkim cieście. Kolorową i smakowitą. Z duża ilością warzyw oraz z plasterkami salami. Warzywa można użyć dowolne. Ja zrobiłam z warzyw i salami kolorystyczne pasy, ale można też rozrzucić warzywa byle jak, choć ja uznała, że tak będzie ciekawiej wizualnie. Taka pizza to doskonała przekąska dla gości, ale też pyszne danie na rodzinny obiad. U nas zawsze znika błyskawicznie. Warzywa można dobrać według własnych upodobań. Czasami daję różyczki brokułu lub czerwoną paprykę, oliwki - czarne lub zielone.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 73
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1337
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 282
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 61
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 73
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1337
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 282
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 61
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Na początek nie musimy wlać całej wody, a resztę dolać później bezpośrednio do ciasta, w miarę potrzeby
Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy sól, wlewamy wodę z drożdżami i dolewamy oliwę
Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, ale nie lepkie. W razie, gdyby było za twarde, dolewamy resztę wody, a gdy jest zbyt lepkie - obsypujemy go delikatnie mąką
Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką ( powinno podwoić swoja objętość )
Salsę dosalamy, doprawiamy pieprzem, oregano
Warzywa kroimy w kawałeczki, kukurydzę i czerwoną fasolę odsączamy
Ser ścieramy na tarełku
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości nieco mniejszej od wielkości blaszki. Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Ciasto smarujemy salsą, posypujemy startym serem i układamy na nim warzywa i salami tak, aby po przekrojeniu pizzy wzdłuż postały dwa jednakowe prostokąty
Wszystko posypujemy oregano
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na funkcji pizza i pieczemy ok 10 - 12 minut. Jeśli ktoś takiej funkcji nie posiada, to pieczemy ją na funkcji góra- dół, ale nieco dłużej
Po upieczeniu pizzę kroimy wzdłuż przez środek tak, aby powstały dwa jednakowe prostokąty. Następnie kroimy powstałe pasy pizzy na trójkąty
Podajemy z salsą lub keczupem