Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszkę pracochłonna pizza, ale się opłacało gdyż wyszła bardzo smaczna. W sumie robiłam ją z mężem :)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 699
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 699
Składniki
Potrzebne składniki.
Z ciasta rozwałkowujemy prostokąt do wymiaru formy do pieczenia. Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzegi ciasta smarujemy jajkiem a pozostałą powierzchnię ciasta smarujemy sosem pesto.
Układamy plastry szynki i plasterki pieczarki, na plastry szynki kładziemy kawałki sera. Solimy, pieprzymy, posypujemy oregano i drobno pokrojoną natką pietruszki.
Drugi prostokątny placek ciasta skracamy o 2 cm. a pozostały placek kroimy na paski.
Wycięty 2 cm. pasek kładziemy na wycięte paski u góry, tak by paski były połączone.
Z wyciętych pasków robimy taką plecionkę, zaplatając wycięte paski papryk. Na brzegi plecionki przylepiamy pasek z ciasta i cały placek z plecionką nakładamy na placek z szynką i serem.
Brzegi placka spodniego zawijamy na brzegi placka plecionki i zlepiamy delikatnie. Brzegi pizzy zaginamy do środka, smarujemy jajkiem.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Upieczona pizza.
Smacznego :)
Przepis na ciasto do pizzy: składniki: 40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych 4 szklanki mąki 6 łyżeczek cukru płaska łyżeczka soli 8 łyżek oleju 1 szklanka ciepłego mleka wykonanie: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.