Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koreczki z bakłażana to prosty sposób na zaskoczenie całej rodziny i wszystkich gości. Przystawka nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej – wołowina otoczona plastrami bakłażana, dobrze doprawiona i skropiona passatą pomidorową smakuje wręcz wybornie.
Polecam.
Odsłon: 179
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 63
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 590
Polecam.
Odsłon: 179
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 63
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 590
Składniki
Bakłażana obierz i za pomocą obieraczki pokrój go w cienkie paseczki. Posyp je solą i przełóż na durszlak. Odstaw na ok. 60 minut.
Cebulę obierz i drobno poszatkuj.
Wymieszaj w misce: cebulę, mięso mielone, drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Masuj mięso aż będzie elastyczne i gładkie. Formuj kulki o średnicy ok. 3-4 cm.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż kotleciki z mięsa do momentu odparowania całej wody. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
Na tej samej patelni podsmaż plasterki bakłażana i odkładaj je na papierowe ręczniki. Każdy kotlecik owijaj w dwa plastry bakłażanu. Zabezpiecz całość za pomocą wykałaczki, pozostawiając dość dużą wolną część na górze.
Pomidorki koktajlowe pokrój na pół, a oliwki na plasterki. Nad kotlecikami nabijaj najpierw kilka plasterków oliwek, a następnie połówkę pomidorka. Koreczki z bakłażana polej passatą pomidorową i dopraw solą oraz pieprzem.
Wstaw przystawkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut. Podawaj danie na ciepło lub po ostudzeniu, udekorowane siekaną natką pietruszki.