Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koreczki z bakłażana to prosty sposób na zaskoczenie całej rodziny i wszystkich gości. Przystawka nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej – wołowina otoczona plastrami bakłażana, dobrze doprawiona i skropiona passatą pomidorową smakuje wręcz wybornie.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 119
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 703
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 119
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 703
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Składniki
Bakłażana obierz i za pomocą obieraczki pokrój go w cienkie paseczki. Posyp je solą i przełóż na durszlak. Odstaw na ok. 60 minut.
Cebulę obierz i drobno poszatkuj.
Wymieszaj w misce: cebulę, mięso mielone, drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Masuj mięso aż będzie elastyczne i gładkie. Formuj kulki o średnicy ok. 3-4 cm.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż kotleciki z mięsa do momentu odparowania całej wody. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
Na tej samej patelni podsmaż plasterki bakłażana i odkładaj je na papierowe ręczniki. Każdy kotlecik owijaj w dwa plastry bakłażanu. Zabezpiecz całość za pomocą wykałaczki, pozostawiając dość dużą wolną część na górze.
Pomidorki koktajlowe pokrój na pół, a oliwki na plasterki. Nad kotlecikami nabijaj najpierw kilka plasterków oliwek, a następnie połówkę pomidorka. Koreczki z bakłażana polej passatą pomidorową i dopraw solą oraz pieprzem.
Wstaw przystawkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut. Podawaj danie na ciepło lub po ostudzeniu, udekorowane siekaną natką pietruszki.