Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koreczki z oliwkami to lekko podsmażona cukinia, której smak został podkręcony serkiem śmietankowym. Boczek dodaje ciekawej nuty słoności i wytrawności. Wnętrzem i sercem tych przekąsek jest oczywiście zielona oliwka. Dlatego też jest to propozycja szczególnie polecana osobom uwielbiającym smaki śródziemnomorskie. Koreczki są orzeźwiające i bardzo proste do modyfikacji. Jeśli wolisz przekąskę mniej kaloryczną, wybierz odchudzony serek i szynkę wędzoną. Cukinię można także zgrillować, jeśli chcesz uzyskać dodatkowy efekt chrupkości.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2423
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 516
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 857
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2423
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 516
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 857
Składniki
Cukinię umyj i osusz. Za pomocą obieraczki do warzyw lub ostrego noża, wykrój z warzywa 12 plasterków o grubości nie większej niż 0,5 cm. Patelnię rozgrzej bez tłuszczu. Podsmaż plastry cukinii partiami, po ok. 30-60 sekund z każdej strony, tylko do zmiękczenia. Cukinię zdejmij i całkowicie ostudź na ręczniku papierowym.
Plastry cukinii dopraw solą i pieprzem, a następnie posmaruj warstwą serka śmietankowego. Na każdym plasterku cukinii połóż po plasterku boczku.
Przy jednym końcu połóż oliwkę. Zwiń plasterki w rulonik, wokół oliwki. Wbij wykałaczkę w koreczek, by zachował swój kształt. Powtórz dla pozostałych plastrów.
Koreczki z oliwkami podawaj na zimno, od razu po przygotowaniu.