Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koreczki z oliwkami to lekko podsmażona cukinia, której smak został podkręcony serkiem śmietankowym. Boczek dodaje ciekawej nuty słoności i wytrawności. Wnętrzem i sercem tych przekąsek jest oczywiście zielona oliwka. Dlatego też jest to propozycja szczególnie polecana osobom uwielbiającym smaki śródziemnomorskie. Koreczki są orzeźwiające i bardzo proste do modyfikacji. Jeśli wolisz przekąskę mniej kaloryczną, wybierz odchudzony serek i szynkę wędzoną. Cukinię można także zgrillować, jeśli chcesz uzyskać dodatkowy efekt chrupkości.
Prosta w przygotowaniu, przepyszna banica z kuchni bułgarskiej.
Odsłon: 14
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 631
Placuszki z kiszonej kapusty zwane inaczej jako fuczki to danie kuchni łemkow...
Odsłon: 9224
Prosta w przygotowaniu, przepyszna banica z kuchni bułgarskiej.
Odsłon: 14
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 631
Placuszki z kiszonej kapusty zwane inaczej jako fuczki to danie kuchni łemkow...
Odsłon: 9224
Składniki
Cukinię umyj i osusz. Za pomocą obieraczki do warzyw lub ostrego noża, wykrój z warzywa 12 plasterków o grubości nie większej niż 0,5 cm. Patelnię rozgrzej bez tłuszczu. Podsmaż plastry cukinii partiami, po ok. 30-60 sekund z każdej strony, tylko do zmiękczenia. Cukinię zdejmij i całkowicie ostudź na ręczniku papierowym.
Plastry cukinii dopraw solą i pieprzem, a następnie posmaruj warstwą serka śmietankowego. Na każdym plasterku cukinii połóż po plasterku boczku.
Przy jednym końcu połóż oliwkę. Zwiń plasterki w rulonik, wokół oliwki. Wbij wykałaczkę w koreczek, by zachował swój kształt. Powtórz dla pozostałych plastrów.
Koreczki z oliwkami podawaj na zimno, od razu po przygotowaniu.