Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Podczas hucznych zabaw, gdy nikt nie myśli o siedzeniu przy stole, najlepiej sprawdza się szwedzki bufet pełen przekąsek typu finger food, czyli takich na jeden kęs, nie wymagających sztućców, a nawet talerza. Istnieje szereg pomysłów na takie dania. Najprostsze i najszybsze w przygotowaniu – a zarazem trafiające w rozmaite gusta – są z pewnością koreczki z serem.
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2433
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 32
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3088
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2760
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2433
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 32
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3088
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2760
Składniki
Pokrój ser w kostki o boku 1,5-2 cm. Z powyższej ilości sera uzyskasz około 50 takich kostek. Ser będzie podstawą koreczków. Musi więc być dość twardy. Dobrze spisze się cheddar czy edam. Możesz jednak posłużyć się każdym innym, który lubisz, np. owczym peccorino.
Pokrój salami na cienkie plasterki. Potrzebujesz ich tyle, ile kostek sera. Salami możesz oczywiście zastąpić dowolną wędliną, ale najlepiej sprawdzi się dość sucha, a zarazem elastyczna – przykładowo, tradycyjna szynka będzie się kruszyć przy próbie złożenia plastra.
Opłucz oliwki z zalewy. Z brzoskwiń, które możesz zastąpić np. ananasem, powykrawaj gwiazdki. Możesz też nadać kawałkom owoców inny kształt – ważne, by prezentowały się efektownie na stole.
Przygotuj tyle wykałaczek, ile masz kostek sera. Po kolei nadziewaj na nie kawałek owocu, oliwkę, złożony na cztery plasterek wędliny (w tej postaci będzie smaczniejsza niż pokrojona w kostkę, tak jak ser) i kosteczkę sera. Ustaw koreczki na talerzu lub desce. Przed zaserwowaniem na stół przechowuj je w lodówce.