Do góry

Przekąski Przepis na:

Kotlet mielony inaczej

Kotlet mielony inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 587

Dodano:

Odsłon: 931

Kotlet mielony z ryżem podany na surówce jako ciepła przystawka.

Składniki

  • - mięso wieprzowe i wołowe do zmielenia - razem około 300 g.
  • - ryż w torebkach - 1 torebka
  • - jajko - 1 szt
  • - masło klarowane - 2 łyżki stołowe
  • - świeża posiekana pietruszka - 1 mały pęczek
  • - sól, pieprz mielony, mielona kolendra
  • - bułka tarta do panierki
  • Na surówkę.
  • - młoda kapusta 1/5 główki lub sałata lodowa
  • - marchew - 1 szt.
  • - majonez - 1 łyżka stołowa
  • - cukier - 1 łyżeczka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlet mielony inaczej

Przygotowanie

  1. Kotlety.

    1. Mięso mielimy w maszynce na 5 mm. oczkach.

    2. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy.

    3. Ryż mieszamy z mięsem, dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy do smaku.

    4. Formujemy 4 okrągłe kotlety.

  2. Surówka.

    1.Kapustę lub sałatę kroimy w dość grube paski.

    2. Obraną marchew ścieramy na grubych oczkach tarki warzywnej.

    3.Łączymy razem oba składniki, dodajemy posiekany koper oraz łyżkę majonezu i łyżeczkę cukru.

    4.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    5. Układamy porcje surówki na talerzach.

  3. 1. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na rumiano.

    2. Usmażone kotlety układamy na porcjach surówki.

    3. Podajemy jako ciepłą przekąskę przed daniem głównym.

    SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń