Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w kilka chwil. Idealny przekąska na imprezę czy do wieczornego filmu :) To jedna z tych przekąsek, która znika w oka mgnieniu.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21581
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9552
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2097
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4099
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 730
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 368
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21581
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9552
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2097
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4099
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 730
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 368
Składniki
Do mąki dodać sól, kurkumę, starty na drobnych oczkach ser i zimne masło pokrojone na kostkę. Posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę. Krótko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 porcje. Każdą rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Pokroić radełkiem na paski, a następnie na kwadraty o boku ok. 2 cm. Krakersy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłóć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) na ok. 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Rady: Ciasto można również zagnieść w robocie. Ser grana padano można zastąpić parmezanem, pecorino romano lub cheddarem. Śmietanę można zastąpić 1-2 łyżkami lodowatej wody. Krakersy można pokroić w dowolne kształty np. romby lub wycinać za pomocą małych foremek do ciastek.