Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w kilka chwil. Idealny przekąska na imprezę czy do wieczornego filmu :) To jedna z tych przekąsek, która znika w oka mgnieniu.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40610
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 989
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 247
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3318
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40610
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 989
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 247
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3318
Składniki
Do mąki dodać sól, kurkumę, starty na drobnych oczkach ser i zimne masło pokrojone na kostkę. Posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę. Krótko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 porcje. Każdą rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Pokroić radełkiem na paski, a następnie na kwadraty o boku ok. 2 cm. Krakersy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłóć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) na ok. 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Rady: Ciasto można również zagnieść w robocie. Ser grana padano można zastąpić parmezanem, pecorino romano lub cheddarem. Śmietanę można zastąpić 1-2 łyżkami lodowatej wody. Krakersy można pokroić w dowolne kształty np. romby lub wycinać za pomocą małych foremek do ciastek.