Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niebiańsko pyszny czekoladowy krem, z dodatkiem gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao dostarczy dużo energii potrzebnej do wakacyjnych szaleństw.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5396
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 910
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11842
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1355
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5396
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 910
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11842
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1355
Składniki
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, czekamy aż się przestudzi. Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier i śmietankę. Podgrzewamy, aż czekolada i cukier się rozpuszczą, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Gdy masa nieco przestygnie dodajemy maliny. Krem czekoladowy przelewamy na miseczek lub pucharków i studzimy i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej noc). Zamiast malin można użyć innych sezonowych owoców - truskawek, wiśni, czereśni, borówek.