Przekąski Przepis na:
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Krewetki rozmrozić - najlepiej sparzyć wrzątkiem (można delikatnie posypać vegetą).
Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie solimy, żeby puścił soki.
Bagietkę czosnkową podgrzać wg opisu na opakowaniu lub zwykłą bagietkę smarujemy masłem z wyciśniętym czosnkiem i koperkiem i podpiekamy.
Na mocno rozgrzanego woka lub patelnię wlewamy oliwę z oliwek.
Wrzucamy czosnek i krewetki.
Po kilku minutach podlewamy winem.
Poddusić ok 5 min.
Dodać masło - rozpuścić.
Na koniec dodać pokrojony koperek i wymieszać.
Podawać w naczyniu żaroodpornym, najlepiej na podgrzewaczu z pieczywem czosnkowym, sałatą z vinegrettem (w moich przepisach) lub zielonymi oliwkami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (13)

madzikcho 20 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Wiadomo, że świeże krewetki są bez porównania lepsze, ale mrożone też wychodzą smaczne moim zdaniem. Vespula - być może, za długo smażyłaś krewetki, bo one powinny być dosłownie moment na patelni (pomaga też sparzenie ich wrzątkiem przed smażeniem). Pozdrawiam ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Vespula 16 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Również się skusiłam na wypróbowanie twojego przepisu. Wyszło bardzo smaczne, tylko własnie problemem jest jak dla mnie z gumowatość. Nie wiem czy je przesmażyłam, czy to wina użycia mrożonek. Ale to moja pierwsza próba z krewetkami, więc nastepnym razem pewnie lepiej będzie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

madzikcho 28 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
aaasica bardzo się cieszę że krewetki smakowały ;) pozdrawiam ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

aaasica 28 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Rewelacja! Nawet niejedzacy owocow morza sie zajadali. Dzieki wielkie.1 Kto głosował? | Odpowiedz

madzikcho 07 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
anula1423 bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał, pozdrawiam ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

anula1423 05 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
jak wyglądają tak i smakują ;) pysznościpo raz pierwszy przyrządzałam krewetki ale ten przepis jak najbardziej przypadł mi do gustu :)
pozdrawiam
1 Kto głosował? | Odpowiedz

Zulla 05 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Jesli krewetki to tylko swieze, mrozone nasiakaja woda, ktore niestety nie da sie odparowac i sa gumowe.1 Kto głosował? | Odpowiedz

madzikcho 24 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Ja używam krewetek mrożonych i smakują naprawdę dobrze ;) pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

conles 24 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
fajny przepis ale krewetki jesli juz uzywasz to tylko swieze -nie mrozone.po zamrozeniu jest to zupelnie inny smak, to tak jak jak bys mrozil ostrygi,ktore najlepszy smak maja prosto z wody , zaraz po otwarciu muszli.1 Kto głosował? | Odpowiedz

gvlba 24 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Wygląda super.Dodaje do ulubionych.1 Kto głosował? | Odpowiedz