Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokieciki ziemniaczane to doskonały dodatek do dań mięsnych i sosów na ciepło. Do tego są bardzo proste do zrobienia!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1287
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 783
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1413
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1287
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 783
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1413
Składniki
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i odstaw, ale tylko na chwilę. Podczas przeciskania przez praskę albo tłuczenia powinny być ciepłe. Dodaj w trakcie chrzan i odrobinę pieprzu. Dobrze wymieszaj.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni z odrobiną oleju zeszklij cebulę aż stanie się miękka i złocista. Dodaj do ziemniaków i dobrze wymieszaj.
Do ziemniaków dodaj jeszcze żółtka, mąkę i koperek. W razie potrzeby posól jeszcze masę. Dobrze ją wyrób, aby była jednolita.
Nabieraj porcje ciasta i formuj okrągłe kuleczki większe orzecha włoskiego. Spłaszcz na dłoni. Odłóż na talerz i przygotuj panierkę.
W miseczce roztrzep białka. W osobnym naczyniu przygotuj bułkę tartą. Każdą kulkę ziemniaczaną zanurz najpierw w białku, a następnie obtocz w bułce tartej.
Krokieciki ziemniaczane smaż partiami na złocisty kolor, obracając je co jakiś czas, aby równomiernie się zarumieniły.