Do góry

Przekąski Przepis na:

Krokiety jajeczne z konfiturą z papryki

Krokiety jajeczne z konfiturą z papryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7108

Dodano:

Odsłon: 2656

Przepis, który poznalam w Hiszpanii bardzo mnie zaskoczyl ale i zachwycil. Fantazyjne krokiety na aperitif, z przepiórczych jaj (moga tez byc male, normalne jajka), karmelizowanej cebuli i pasty pigwowej. Do tego wysmienicie pasuje sos ze slodkiej papryki piquillo (dostepnej tez w Polsce) Troche pracochlonne, ale sa doskonala przekaska i przebojem kazdego przyjecia i nie tylko.

Składniki

  • 2 tuziny jaj przepiórczych
  • 50 g pasty pigwowej*
  • 2 duże cebule
  • 30 g cukru
  • 100 ml białego wina
  • 1/2 litra mleka
  • 75 g mąki
  • 75 g masła
  • mąka, jajko i bułka tarta do panierowania
  • oliwa z oliwek
  • KONFITURY Z PAPRYKI:
  • 1 słoik (ok.150 g) papryki piquillo**
  • 75 g cukru
  • oliwa z oliwek
  • sól
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krokiety jajeczne z konfiturą z papryki

Przygotowanie

  1. * Pasta pigwowa - przepis tutaj:

    https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-pasta-pigwowa,183738,konhambos.html

    ** Papryka piquillo to odmiana slodkiej papryki chili o niewielkich, trójkatnych owocach. Jest delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Nadaje sie do pieczenia, faszerowania i wekowania. Moze byc uprawiana w doniczkach.
    Jest równiez dostepna w Polsce, swieza, w puszkach lub w sloikach.

  2. Jajka przepiórcze gotowac w osolonej wodzie i odrobinie octu przez ok.10 minut. Odsaczyc i ostudzic na tyle, zeby móc je obrac.
    W tym czasie podsmazyc posiekana cebule na duzym ogniu z odrobina soli az zacznie sie rumienic, wtedy na duzym ogniu karmelizowac ja cukrem i bialym winem. Odstawic do ostygniecia.

  3. Roztapiamy masło, mieszajac dodajemy make, potem mleko i mieszamy bez przerwy, az do uzyskania beszamelu, nastepnie dodajemy karmelizowana cebule, mieszamy wszystko i ostawiamy do ostudzenia.

  4. Ostudzone jajka obieramy. Jesli bardzo swieze jajka nie beda po obraniu gladkie, nie musimy sie przejmowac, krokiety beda mialy i tak forme nuggetsów.
    Przeciac jajka wzdluz na pói i polozyc na wierzch troche pasty pigwowej i troche beszamelu z cebula. Przykryc druga polowa jajka. W ten sposób przyrzadzamy wszystkie jajka.

  5. Nastepnie wokól kazdego jajka nalozyc więcej beszamelu, jajko nie musi miec idealnie owalnego ksztaltu i beszamel nie musi go wszedzie pokrywac.
    Panierowac kazde jajko w mace, jajku i bulce tartej i smazyc na glebokim, goracym oleju az uzyskaja zloty kolor.
    Jesli bedziemy smazyc je pózniej, mozna je przechowywac w lodówce albo nawet w zamrazarce.

  6. Na koniec robimy sos paprykowy. Papryczki piquillo albo inna slodka papryke gotowac z cukrem i bulionem na malym ogniu ok. 10 min. Zblendowac.
    Taki sos jest dodatkiem do wielu potraw, wysmienicie smakuje m.in. z kozim serem.

  7. Swieze krokiety podajemy z sosem paprykowym lub innym ulubionym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń