Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis, który poznalam w Hiszpanii bardzo mnie zaskoczyl ale i zachwycil. Fantazyjne krokiety na aperitif, z przepiórczych jaj (moga tez byc male, normalne jajka), karmelizowanej cebuli i pasty pigwowej. Do tego wysmienicie pasuje sos ze slodkiej papryki piquillo (dostepnej tez w Polsce) Troche pracochlonne, ale sa doskonala przekaska i przebojem kazdego przyjecia i nie tylko.
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 215
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1707
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 146
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 215
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1707
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 146
Składniki
* Pasta pigwowa - przepis tutaj: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-pasta-pigwowa,183738,konhambos.html ** Papryka piquillo to odmiana slodkiej papryki chili o niewielkich, trójkatnych owocach. Jest delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Nadaje sie do pieczenia, faszerowania i wekowania. Moze byc uprawiana w doniczkach. Jest równiez dostepna w Polsce, swieza, w puszkach lub w sloikach.
Jajka przepiórcze gotowac w osolonej wodzie i odrobinie octu przez ok.10 minut. Odsaczyc i ostudzic na tyle, zeby móc je obrac. W tym czasie podsmazyc posiekana cebule na duzym ogniu z odrobina soli az zacznie sie rumienic, wtedy na duzym ogniu karmelizowac ja cukrem i bialym winem. Odstawic do ostygniecia.
Roztapiamy masło, mieszajac dodajemy make, potem mleko i mieszamy bez przerwy, az do uzyskania beszamelu, nastepnie dodajemy karmelizowana cebule, mieszamy wszystko i ostawiamy do ostudzenia.
Ostudzone jajka obieramy. Jesli bardzo swieze jajka nie beda po obraniu gladkie, nie musimy sie przejmowac, krokiety beda mialy i tak forme nuggetsów. Przeciac jajka wzdluz na pói i polozyc na wierzch troche pasty pigwowej i troche beszamelu z cebula. Przykryc druga polowa jajka. W ten sposób przyrzadzamy wszystkie jajka.
Nastepnie wokól kazdego jajka nalozyc więcej beszamelu, jajko nie musi miec idealnie owalnego ksztaltu i beszamel nie musi go wszedzie pokrywac. Panierowac kazde jajko w mace, jajku i bulce tartej i smazyc na glebokim, goracym oleju az uzyskaja zloty kolor. Jesli bedziemy smazyc je pózniej, mozna je przechowywac w lodówce albo nawet w zamrazarce.
Na koniec robimy sos paprykowy. Papryczki piquillo albo inna slodka papryke gotowac z cukrem i bulionem na malym ogniu ok. 10 min. Zblendowac. Taki sos jest dodatkiem do wielu potraw, wysmienicie smakuje m.in. z kozim serem.
Swieze krokiety podajemy z sosem paprykowym lub innym ulubionym sosem.