Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj krokiety ziemniaczane z suszonymi grzybami . Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu . Takie krokiety na pewno będą fajną alternatywą na smaczny, szybki obiad lub po prostu smaczna przekąskę .
patelnia, miska, praska, nóż, garnek, łyżka,
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Składniki
Ziemniaki po obraniu opłukać , i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, odparować . Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Po ugotowaniu odsączyć na sitku ,a następnie drobniutko pokroić , wręcz posiekać. Ziemniaki po wystudzeniu przecisnąć do miski przez praskę lub zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć do zeszklenia. Do ziemniaków dodać grzyby, podsmażoną cebulę , jajko, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać do połączenia składników. ( gdyby masa była za luźna dodać tartej bułki). Dłońmi nabierać porcje masy i formować krokiety, obtaczać w rozbełtanym jajku , a następnie w bułce tartej. Włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz , zrumienić z każdej strony , następnie zmniejszyć płomień gazu i dosmażyć na małym ogniu. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego. Rada; na takie krokiety możemy wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego jak nam zostaną.
Masa na krokiety ziemniaczane po wyrobieniu.
Panierowanie w rozbełtanym jajku.
Panierowanie w bułce tartej .
Smażenie.
Gotowe do podania.