Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche paszteciki to przekąska, która podbija serca od pierwszego chrupnięcia! Delikatne, maślane ciasto skrywa aromatyczne nadzienie z białej kiełbasy, pieczarek i cebuli, doprawione kminkiem i majerankiem. Idealne do czerwonego barszczu, na świąteczny stół czy jako przekąska „na szybko”.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1738
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2255
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1369
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1738
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2255
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1369
Składniki
Przygotuj farsz. Osłonkę z białej kiełbasy przekrój i wyciśnij zawartość do miski. Mięso dopraw solą, czarnym pieprzem, kminkiem i majerankiem. Wymieszaj i odstaw. Pieczarki oczyść i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulkę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulkę i przesmażaj chwilę, aż stanie się błyszcząca i miękka. Dorzuć pieczarki i smaż ok. 7-8 minut, aby powstały płyn odparował. Na koniec dopraw solą, czarnym i ziołowym pieprzem. Dodaj pieczarki do kiełbasy i dokładnie wymieszaj farsz.
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło, wbij jajko, a na koniec dodaj sól i śmietanę. Wymieszaj składniki nożem, po czym zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na prostokąt i wzdłuż jednego, dłuższego boku wyłóż „wałeczek” mięsno-pieczarkowego farszu. Koniec posmaruj białkiem, aby ułatwić sklejenie. Ciasno zwiń ciasto, aby łączenie znajdowało się na dole. Następnie potnij wałek na kawałki o szerokości ok. 2,5 cm. Przekładaj paszteciki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodatkowo możesz posypać wierzch sezamem, czarnuszką lub kminkiem, a wcześniej posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstaw blachę do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut. Jeśli zbyt mocno będą się przypiekały, zmniejsz temperaturę do 180°C.
Kruche paszteciki podawaj na ciepło lub na zimno. Świetnie smakują z dodatkiem szklanki czerwonego barszczu.