Do góry

Przekąski Przepis na:

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 1652

Dodano:

Odsłon: 8001

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to idealna propozycja na Wigilijny stół. Polecam z barszczykiem.

Składniki

  • Ciasto;
  • 250 g mąka pszenna,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 25 g drożdży świeżych,
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2 jajka.
  • Farsz;
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • Garść grzybów suszonych,
  • 1 mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta kurkumy.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. Farsz;
    Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odsączamy na sitku. Do garnka wrzucamy kapustę,wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Studzimy i odciskamy wodę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mieszamy grzyby, kapustę i cebulę. Mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu. Przyprawiamy.

  2. Ciasto;

    Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykładamy farsz, zwijamy w rulon i kroimy na mniejsze części. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę.

    Pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń