Do góry

Przekąski Przepis na:

Kugelis z nóżek wieprzowych z kuchni litewskiej

Kugelis z nóżek  wieprzowych z kuchni litewskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 2649 Ocena: 20903

Dodano:

Odsłon: 2752

Tanio i smacznie.

Składniki

  • nózki wieprzowe 2 szt
  • Ziemniaki 2 kg
  • Słonina 20 dag
  • Cebula biała 2 szt
  • Czosnek 4 ząbki
  • sól i pieprz do smaku
  • Liść laurowy
  • tłuszcz do formy
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kugelis z nóżek wieprzowych z kuchni litewskiej

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Nóżki oczyścić, dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie z przyprawami.

  2. Ziemniaki obrać i zetrzeć. Słoninę pokroić, podsmażyć z cebulą, połączyć z startymi ziemniakami, doprawić solą i pieprzem , dokładnie wymieszać .

  3. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę masy. Ostudzone nóżki oczyścić z kości i mięso z nich wyłożyć na masie ziemniaczanej. Następnie zalać mięso resztą masy ziemniaczanej.

  4. Formę wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut. Kugelis podajemy ze śmietaną lub maślanką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń