Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulki z kalafiora to szybka do przygotowania pyszna przekąska, która zaskoczy smakiem twoich gości. Mięciutkie wnętrze z ciągnącym się serem, a do tego chrupiąca panierka to pełne smaku i aromatu zestawienie. Kulki możesz doprawiać według uznania, czy to na słodko, czy ostro, a także z powodzeniem, zamiast smażyć, możesz je upiec w piekarniku. Są świetnym substytutem mięsnych klopsików, a zasmakują każdemu! Z dodatkiem czosnkowego lub koperkowego sosu smakują jeszcze lepiej.
Patelnia, talerz, miseczka, blender
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118443
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8524
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3142
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2296
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1612
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118443
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8524
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3142
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2296
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1612
Składniki
Umyj kalafior i podziel go na części. Przygotuj garnek z osoloną wodą i gotuj kalafior przez około 10 minut, a następnie odcedź.
Przygotuj miskę. Kalafiora zblenduj lub rozdrobnij widelcem. Kalafior musi mieć gładką konsystencję. Masę wymieszaj z mąką. Dodaj sól i pieprz, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz opcjonalnie pokrojone zioła lub szczypiorek.
Z tak przygotowanej masy formuj kulki i przełóż je na większy talerz. Przechowaj w lodówce przez 10 minut.
Po 10 minutach wyjmij kulki i obtocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na średniej wielkości patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już gorący, na głębokim oleju zacznij smażyć kulki. Przewracaj kulki, aby były równolegle usmażone. Gdy panierka stanie się lekko brązowa, wyciągnij kulki i przełóż na talerz z papierem, lekko odsączając kulki z tłuszczu. Gotowe kulki podawaj z sosem czosnkowym lub koperkowym.