Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulki z kalafiora to szybka do przygotowania pyszna przekąska, która zaskoczy smakiem twoich gości. Mięciutkie wnętrze z ciągnącym się serem, a do tego chrupiąca panierka to pełne smaku i aromatu zestawienie. Kulki możesz doprawiać według uznania, czy to na słodko, czy ostro, a także z powodzeniem, zamiast smażyć, możesz je upiec w piekarniku. Są świetnym substytutem mięsnych klopsików, a zasmakują każdemu! Z dodatkiem czosnkowego lub koperkowego sosu smakują jeszcze lepiej.
Patelnia, talerz, miseczka, blender
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 747
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424895
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10677
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336955
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 747
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424895
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10677
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336955
Składniki
Umyj kalafior i podziel go na części. Przygotuj garnek z osoloną wodą i gotuj kalafior przez około 10 minut, a następnie odcedź.
Przygotuj miskę. Kalafiora zblenduj lub rozdrobnij widelcem. Kalafior musi mieć gładką konsystencję. Masę wymieszaj z mąką. Dodaj sól i pieprz, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz opcjonalnie pokrojone zioła lub szczypiorek.
Z tak przygotowanej masy formuj kulki i przełóż je na większy talerz. Przechowaj w lodówce przez 10 minut.
Po 10 minutach wyjmij kulki i obtocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na średniej wielkości patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już gorący, na głębokim oleju zacznij smażyć kulki. Przewracaj kulki, aby były równolegle usmażone. Gdy panierka stanie się lekko brązowa, wyciągnij kulki i przełóż na talerz z papierem, lekko odsączając kulki z tłuszczu. Gotowe kulki podawaj z sosem czosnkowym lub koperkowym.